Bakterie kan skydda mot cancer
Personer som är infekterade av den så kallade magsårsbakterien utvecklar körtelcancer i matstrupen mer sällan än oinfekterade personer.
Även om körtelcancer i matstrupen fortfarande är ganska ovanlig är det en av de cancerformer som ökat snabbast i västvärlden under de senate årtiondena. I Sverige insjuknar numera omkring 200 personer varje år i körtelcancer i matstrupen.
Infektion markör
— Om det finns ett direkt orsakssamband kanske ökningen av körtelcancer i matstrupen till stor del kan förklaras av att andelen personer i befolkningen som är infekterade av magsårsbakterien fortlöpande sjunker, säger Weimin Ye, medicine doktor vid Institutionen för epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet i Stockholm och en av foskarna bakom studien.
Han betonar dock att forskarna ännu inte vet om magsårsbakterien på ett direkt sätt motverkar uppkomsten av magstrupscancern eller om infektionen bara är en slags markör för någon annan faktor som skyddar mot denna cancerform.
Den nya studien omfattar dels drygt 300 patienter med endera körtelcancer i matstrupen, körtelcancer i övre magmunnen eller skivepitelcancer i matstrupen, dels nära 500 jämförelsepersoner i samma åldrar som alla var fria från dessa tre cancerformer.
Slemhinnan förtvinar
Samtliga lämnade blodprover för att med ett par metoder undersöka om de var infekterade av magsårsbakterien.
Provsvaren visade att patienterna med körtelcancer i matstrupen — men inte patienterna med de båda andra cancerformerna — i klart mindre utsträckning än jämförelsepersonerna var infekterade av magsårsbakterien.
— I siffror innebär det att infektion med magsårsbakterien var förenad med en 50 till 80 procent lägre risk för körtelcancer i matstupen, säger Weimin Ye.
Det är känt att långvarig infektion med magsårsbakterien kan leda till att magslemhinnan förtvinar vilket i sin tur bland annat innebär att de celler som tillverkar saltsyra dukar under. Det har spekulerats om att magsårsbakterien skulle kunna skydda mot körtelcancer i matstrupen just genom att förhindra att cellerna där utsätts för saltsyraskador som kan bidra till uppkomsten av cancer.
Andra förklaringar
— Till vår förvåning fann vi dock inga tecken alls på att patienter med körtelcancer i matstrupen skulle ha förtvinad magslemhinna i högre utsträckning än andra. Vi måste alltså leta efter andra förklaringar till varför infektion av magsårsbakterien skyddar mot denna cancerform, säger Weimin Ye.
Sedan magsårsbakterien Helicobacter pylori upptäcktes för cirka 20 år sedan har den — eller olika stammar av bakterien — kunnat kopplas både till uppkomsten av magsår och på lång sikt ökad risk för magsäckscancer. I den nya studien var infektion med magsårsbakterien också betydligt vanligare bland patienterna med skivepitelcancer i matstrupen än bland personerna i jämförelsegruppen.
Frukt och grönt
— Så även om infektionen verkar att skydda mot körtelcancer i matstrupen står det klart att den gör mer skada än nytta. Därför finns inga skäl att avstå från att behandla bort symptomgivande infektioner orsakade av Helicobacter pylori- bakterien, säger Weimin Ye.
Det innebär inte att den växande andel av befolkningen som är fri från smitta av magsårsbakterien saknar möjlighet att påverka sin personliga risk att utveckla körtelcancer i matstrupen.
— Ett bra sätt att sänka risken kan vara att äta mycket av färsk frukt och grönsaker. I vår studie såg vi tydligt att en hög konsumtion av frukt och grönsaker skyddade mot alla de tre cancerformerna vi undersökte, säger Weimin Ye.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!