Australiska forskare delar på medicinpriset
Årets Nobelpris i medicin eller fysiologi går till de båda australiska forskarna Barry J Marshall och J Robin Warren, som för drygt 20 år sedan upptäckte att en bakterie orsakar de allra flesta magsår.
När patologen Robin Warren och hans elev Barry Marshall vid Royal Perth hospital i Australien i början av 1980-talet gjorde sin upptäckt var den allmänna uppfattningen att magsår och magkatarr, gastrit, orsakas av stress och andra livsstilsfaktorer.
Med en kombination av målmedvetet, hårt arbete, avsaknad av förutfattade meningar och bitvis en hel del tur lyckades Robin Warren och Barry Marshall inom loppet av några få år få en hel värld att ändra uppfattning — och som en följd också för första gången åstadkomma ett varaktigt bot mot magsårsjukdomen.
Det började med att Robin Warren när han undersökte patientprover från den nedre delen av magsäcken gång på gång i mikroskopet såg både inflammatorisk förändringar och spår av en spiralformad liten bakterie.
Tillsammans med Barry Marshall, då ännu inte färdigutbildad specialistläkare, tog han upp detta spår och kunde till sist lägga fram övertygande bevis för att bakterien var boven både bakom inflammatoriska förändringar i magsäcken, gastrit, och regelrätta sår i magsäcken eller tolvfingertarmen.
För att göra detta räckte det inte med att, som de först gjorde, bara visa att bakterien mycket oftare påträffades i magsäcken hos patienter med gastrit eller magsår än hos gemene man.
Inte förrän Warren och Marshall kunde odla bakterien och göra experiment som visade att den verkligen gav upphov till sådana förändringar i magen lät sig skeptiska kollegor övertygas om att Helicobacter var mer än en passiv följeslagare i de undersökta proverna. Många misstrodde helt och hållet uppgifterna och hävdade envist att det omöjligt kunde finnas livsdugliga bakterier i den sura magsäcksmiljön.
I en tidigare intervju i UNT berättade Barry Marshall om hur en kombination av tur och ett mycket okontroversiellt experiment ledde fram till bevisen.
Efter en rad misslyckade försök lyckades forskarna till sist — sedan en odlingsskål av misstag glömts kvar i laboratoriet över en påskhelg — odla fram den nya bakterien.
I början av juni 1984 gjorde Barry Marshall det experiment — "i ren desperation", sade han själv — som på kort tid gjorde honom berömd över hela världen. Han prövade att infektera sig själv med Helicobacter pylori-bakterien och behandlade sedan bort den med en antibiotikakur..
— Experimentet var helt emot reglerna, men det blev beviset för att bakterien verkligen kan infektera frisk magslemhinna och orsaka en inflammation i den, sade han i UNT-intervjun.
Bakteriens roll kartlagd
Under årens lopp har forskningen kring Helicobacter pylori ökat explosionsartat och bakteriens roll vid ytterligare flera sjukdomar blivit kartlagd.
Utöver att orsaka mer än nio av tio sår i tolvfingertarmen och mer än åtta av tio sår i magsäcken står det också klart att en långvarig infektion med Helicobacter pylori är den viktigaste orsaken till magsäckscancer.
Warren och Marshall belönas för, som det heter i prismotivering, "deras uppäckt av bakterien Helicobacter pylori och dess roll vid gastrit och magsårssjukdom". Men samtidigt noterar Nobelförsamlingen att upptäckten haft vidare betydelse än så.
"Upptäckten att en av de vanligaste sjukdomarna hos människan, magsår, orsakas av en mikroorganism har stimulerat letandet efter mikroorganismer som möjliga orsaker till andra kroniska inflammatoriska tillstånd", skriver Nobelförsamlingen.
Som exempel på möjliga, men ännu inte bevisade, exempel på detta nämns tarmsjukdomarna Crohns sjukdom och ulecerös kolit, ledgångsreumatism, åderförkalkning och kanske även andra cancersjukdomar än magsäckscancer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!