Allt fler sjuka av fästingvirus
Antalet rapporterade fall av virussjukdomen TBE mer än fördubblades i Sverige förra året. Sjukdomen sprids av fästingar och orsakar hjärninflammation.
Sammanlagt rapporterades från hela landet 134 fall av fästingburen hjärinflammation under årtusendets första år. Det är 80 fler fall än året innan och den högsta siffran hittills sedan den frivilliga laboratorierapporteringen av TBE till Smittskyddsinstitutet startade 1989. Tidigare "TBE-rekord" var från 1994 då 112 fall rapporterades.
â?? Även om rapporteringen är frivillig och en del av förra årets ökning därför kan bero på ökad benägenhet att rapportera sjukdomen står det klart att antalet fall av TBE-infektioner i landet ökade rejält förra året, säger Malin Arneborn, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.
Flest i Uppland och Södermanland
Som vanligt rapporterades huvudparten av TBE-fallen från vissa särskilda riskområden i Upplands och Södermanlands skärgårdar och i de östra delarna av Mälaren.
Även utanför de särskilda riskområdena längre norrut längs Upplandskusten liksom från Enköpingstrakten rapporterades flera fall av TBE. Som vanligt smittades en del av dem som insjuknade i TBE när de vistades i den åländska skärgården.
Traditionellt har bara fästingar i områden längs Östersjökusten ansetts vara smittsamma med TBE-viruset, men under senare år har årligen några fall av TBE rapporterats också från trakterna kring Hjo och Mariestad i Västergötland. Det gällde även förra året.
Kan inte behandlas med antibiotika
TBE är den engelska förkortningen för "fästingburen hjärninflammation". En TBE-infektion kan ge feber, huvudvärk, illamående, kräkningar, kramper, förlamningar â?? som ibland blir bestående â?? och medvetslöshet. I mycket sällsynta fall leder infektionen till döden. Några dödsfall i TBE förekom dock inte i Sverige förra året.
Till skillnad från den mångdubbelt vanligare borreliainfektionen, som orsakas av en bakterie och också överförs av fästingar, kan TBE inte behandlas med antibiotika.
Vaccin i tre omgångar
Däremot finns ett effektivt vaccin mot TBE och sedan flera år tillbaka uppmanas personer som vistas mycket i skog och mark i de särskilda riskområdena för TBE att låta vaccinera sig mot sjukdomen. Vaccinet ges i tre omgångar.
Men trots tillgången på vaccin och trots att 10 000-tals svenskar låtit vaccinera sig ökade alltså antalet TBE-fall kraftigt förra året.
â?? Det talar för att ännu fler boende i riskområdena bör låta vaccinera sig mot TBE. Dessutom bör de som redan är vaccinerade komma ihåg att vaccinationen måste förnyas med en påfyllnadsdos vart tredje år för att behålla sin goda skyddseffekt, säger Malin Arneborn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!