Enligt Göteborgs tingsrätt har rättsvårdande myndigheter i Sverige brutit mot lagen under sitt arbete med den krypterade chattjänsten Anom. Bland annat har polisen inhämtat meddelanden från Anom-telefoner utan det domstolstillstånd som krävs enligt lag. Det hävdar domstolen.
Det var i anslutning till ett Anom-mål med Uppsalakoppling som Göteborgs tingsrätt gjorde en utredning om rättsläget kring Anom. Det är den juridiska utredning som nu resulterar i kritiken mot polis och åklagare. Gisela Sjövall var åklagare i det Uppsalarelaterade ärendet och hon tycker att rätten drar felaktiga slutsatser.
– Anom-materialet har inhämtats på laglig väg av myndigheter i USA. Det material vi fått in tyder inte på att svensk polis har varit delaktig i inhämtningen. Därför är inte HDA-lagen tillämplig och det krävs därmed inte tillstånd från svensk domstol, säger Gisela Sjövall.
Enligt tingsrätten har vissa Anom-användare befunnit sig i Sverige när deras telefoner avlästs och därför har det behövts domstolstillstånd.
– Visserligen har information lämnats till Sverige var tredje vecka men det har då rört sig om underrättelser som inte ingått i förundersökningar och då krävs inte tillstånd, säger Gisela Sjövall.
Tingsrätten anser att det handlat om otillåtna provokativa åtgärder.
– I så fall har det gällt provokation för att få fram bevis, inte provokation som lett till att människor begått brott. Bevisprovokation är inte förbjudet i Sverige.
Gisela Sjövall säger att tingsrättens bedömning kommer att prövas av hovrätten när den överklagats. Hon kommer själv att stämma av rättsläget med Åklagarmyndigheten, något hon inte gjort innan rättegången.