Vi besöker Ulf Lindqvist som har fiskat kräftor sedan 1984. Erkensjön lyser fint i bakgrunden och vattnet glittrar lite extra denna soliga förmiddag. Ulf Lindquist håller precis på att lasta in en leverans med kräftor som ska skickas ut till en fiskebod i närområdet.
– Vi började fiska i helgen och redan nu har vi fått upp över 200 kilo kräftor. Jämför man med förra året så ser prognosen positiv ut då starten på kräftfisket ofta sätter måttet på hur mycket man kan komma att hämta, förklarar han.
Ulf Lindquist håller till i ett gammalt stall på Norr Malma gård, som ligger precis intill naturreservatet med samma namn och sjön Erken. I dagsläget finns det bara signalkräftor att hämta i sjön men tidigare fanns det också flodkräftor.
– Erken var den kräftrikaste sjön i Sverige på 50-talet så chanserna att hitta kräftor just här är väldigt goda. Vi brukar sätta ut burarna sent på kvällen eftersom kräftorna är nattdjur. Ju mer de rör på sig desto bättre är chanserna för god fångst.
För att lyckas bäst med att fiska upp kräftor så ska man enligt Ulf Lindquist lägga ut burar i sjöar med hårda bottnar där det gärna får finnas sten på botten. Det är för att kräftorna oftast gräver gångar i materialet som blir som deras bo.
– Det är viktigt att kontrollera burarna så att de inte är sönder eftersom kräftorna då kan gå ur buren och då blir det ingen fångst. Ett bra tips är också att lägga lite fisk i mitten på buren eftersom kräftorna drar sig till lukten, även om de egentligen mest äter vegetarisk kost som alger och andra växter.
Hur tillagar man bäst kräftorna?
– Kräftorna kokas levande i en lag som oftast består av salt, sötningsmedel och dill. Hemma i min familj så brukar vi använda honung och porter för att få mer smak, men man kan göra lite som man vill.
Plötsligt knackar det på ladan och en kund har kommit till det gamla stallet för att köpa fem kilo kräftor.
– Jag har hört att kräftorna är väldigt stora och bra här så jag tänkte att jag skulle passa på, säger kunden Ulla Nordlindh.
Kräftorna som säljs kostar 330 kronor kilot och kunderna får hem kräftorna levande och får själva tillaga dem efter önskemål. I det gamla stallet finns det också flera ungdomar som sommarjobbar och hjälper till med kräftfisket.
– Det är roligt att det blivit en bra start, det är ju gott med kräftor, säger Leo Molarin, 18 år.