Mästerkockens perfekta middag

Catarina König är matnörden som blivit hela Sveriges mästerkock och tycker att varje dag ska vara en fest. Dessutom har hon receptet på den perfekta middagen.

Estet. Catarina König lägger på en finstrimlad gurka på den huvudrätt hon lagat speciellt för UNT:s läsare. Själva uppläggningen är jätteviktig för Sveriges senaste mästerkock.

Estet. Catarina König lägger på en finstrimlad gurka på den huvudrätt hon lagat speciellt för UNT:s läsare. Själva uppläggningen är jätteviktig för Sveriges senaste mästerkock.

Foto: Michaela Hasanovic

Sunnersta2016-05-08 05:00

Catarina König sitter hemma i sitt kök i Sunnersta och bläddrar i sin alldeles egna nyutgivna kokbok. Det som varit en dröm sedan hon var liten är nu verklighet. Kokboken är drygt 100 sidor, bygger helt på hennes recept och på omslaget sitter hon festklädd och glad på en barstol.

– Ja, och jag tycker att varje dag är en fest! säger hon och citerar därmed ­också titeln på kokboken.

– Det är den känsla jag vill att mina vänner ska få när de kommer hem till mig. Vi har ofta bjudningar på helgerna.

I början av april sändes finalen i tv-programmet ”Sveriges Mästerkock” i TV 4. Bara finalen sågs av 1 146 000 tittare och att Catarina König nu är tv-kändis är inte helt lätt att ta in, säger hon. Men hon har vant sig vid att se sig själv på tv och att prata med journalister. Drömmen nu är att själv få jobba som tv-kock. Och att göra fler kokböcker.

– Det var så himla roligt! I framtiden hoppas jag på att fotografera själv till mina kokböcker. Och jag tar redan nu bilder på allt jag lagar och lägger upp på min Instagram-sida, säger ­Catarina ­König och tar ett par snabba mobil­bilder på den mat hon precis lagat.

Resan för att bli Sveriges mästerkock 2016 började redan 2014 då hon sökte till tävlingen för första gången. Hon kom med men slogs ut innan sista final­omgången. Upplevelsen gav blodad tand och Catarina König sökte igen. Att hon blev amatörkocken som i år vann alltihop blev en riktig revansch.

Första pris är förutom äran 250 000 kronor och alltså möjligheten att göra en egen kokbok. Hemma står hon för all matlagning och recepten bygger på det hon brukar laga, till vardag och helg. Men festligt ska det som sagt kännas alla dagar.

– Det ska vara sköna smaker. Jag gillar när allt gifter sig i munnen. Men det är viktigt att maten är enkel att laga. Vem som helst ska klara det, även de som är mindre bevandrade i köket, säger hon.

– Recepten är helt enkelt mina favorit­rätter och jag har lagat allt i kokboken här hemma i köket.

Du lagar all mat hemma. Men vem är det som diskar?

– Min man diskar alltid, han är disk­maskinsexperten. Han får så god mat att det är rimligt att han gör det, ­skrattar hon.

Exklusivt för UNT:s läsare dukar Catarina König upp en trerättersmiddag som hon ger epitetet ”Den perfekta middagen”. Till förrätt serverar hon jordärtskockssoppa, huvudrätten är halstrad lax och till efterätt skapar hon tre minipajer med smak av ingefära och citron.

När soppan hällts upp ägnar hon lång tid åt att bygga ett litet vackert konstverk med hjälp av knaperrostad parmaskinka, sprödstekta ciabattaskivor och timjankvistar.

För Catarina König är själva uppläggningen av maten minst lika viktig som smakerna. Hon kallar sig både perfektionist och matnörd och ägnar ­mycket kreativitet att få maten att se estetiskt spännande ut. Det var också något som juryn i ”Sveriges Mästerkock” ­lyfte fram som en av hennes stora styrkor.

UNT:s utsända undrar vilken sorts fest den snyggt upplagda varmrätten helst ska serveras på. Catarina König protesterar.

– Det här kan man göra när som helst i veckan. Det ser festligare ut än vad det är, det är ju bara lax och lite potatis! ­säger hon och tar ännu en bild med mobilen.

Personligt Catarina König

Ålder: 31 år.

Från: Sigtuna, flyttade till Uppsala som 22-åring.

Bor: Villa i Sunnersta, söder om ­Uppsala.

Yrke: Äger och driver klädbutiken ­Königs i Uppsala.

Familj: Maken Anders och två barn, 5 och 3 år.

Aktuell: Vann ”Sveriges mästerkock” i år i konkurrens med 2 500 amatörkockar. Kom nyligen ut med kokboken ”Varje dag är en fest”.

Viktigaste köksredskapet: ”Svårt, det finns så många. Kanske min stav­mixer? Och mina vassa knivar klarar jag mig inte utan.”

Övrigt: Lägger ut sina recept på b­loggen www.matfashionistan.se och alla sina matbilder på Instagram-sidan ”Mat­fashionistan”.

RECEPT

Jordärtskockssoppa med ­parmachips

30 min, 4 pers

500 g jordärtskockor

2 stora potatisar

1 schalottenlök, finhackad

2 vitlökar, finhackade

1 ½ dl vitt vin

5 dl vatten

2 hönsbuljongtärningar

3 dl vispgrädde

½ –1 msk citronjuice

1–1½ tsk salt

½ krm cayennepeppar

Nymalen svartpeppar, efter smak

1–2 msk smör, att steka i

1. Skala potatis och jordärtskockor och skiva upp dem i mindre kuber. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök.

2. Fräs allt tillsammans i en kastrull någon minut. Häll sedan på vinet och låt koka ytterligare någon minut.

3. Tillsätt vattnet och buljongtärningar, låt koka med lock tills det går lätt att dra ­igenom en teststicka (ca 15 min).

4. När potatis och jordärtskockor är ­mjuka, sätt ner stavmixern och mixa ­soppan slät.

5. Smaka upp med citronjuice, salt, cayenne­peppar och nymalen svartpeppar.

Parmachips

4 skivor parmaskinka (eller serrano­skinka).

1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluftsugn.

2. Klipp parman i långa remsor. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspaper.

3. Sätt in i varm ugn i ca 15–20 minuter tills den lufttorkade skinkan torkat (rostats) och blivit till kripsiga chips.

4. Lägg upp parmachipsen på hushålls­papper och låt dem vila tills de kallnat.

Örtolja

½ dl neutral olja (rapsolja)

1 näve färsk timjan

1 näve färsk basilika

1 nypa salt

2–3 droppar citronjuice

1. Häll ner olja och de färska kryddorna i en cylinder.

2. Mixa med stavmixer tills oljan blir slät och härligt grön. Smaka upp med citrondroppar och en nypa salt.

Servering

1. Häll upp varm soppa i härliga djupa sopptallrikar.

2. Strössla sönder lite serranochips i ­mitten av soppan och ringla på lite örtolja fint. Dekorera med färsk timjan och dofta över lite cayennepeppar. Smaklig spis!

Laxfilé med beurre blanc ­(smörsås), färskpotatis, sparris, dillolja och forellrom

40 min, 4 pers

600 g laxfilé (4 bitar á 150g)

16 små färskpotatisar

1 knippe färsk sparris, gärna ekologisk

1–2 rädisor, tunt skivade

4 msk forellrom (alt regnbågsrom)

8 skivor surdegsbröd, tunt skuret

smör och olja att steka i

1. Koka potatisen ca 15–20 min, gärna med skalet på tills de är färdiga.

2. Skiva sparrisen tunt i långa längder och skär upp rädisorna tunt och snyggt. Lägg rädisorna i ett glas med kallt vatten så håller dem sig krispiga och fina.

3. Stek de tunt skurna bröden i smör tills de blir gyllene & rostade. Ta upp och låt dem torka på hushållspaper. Salta.

4. Sätt ugnen på 80–90 grader varmluft.

5. Salta och peppra laxfiléerna. Pensla på lite neutral olja på laxen, på båda sidorna.

6. Hetta upp en grillpanna med smör och olja i, det går bra med en stekpanna om du inte har en grillpanna. Men jag älskar när det blir grillränder på fisken.

7. När pannan är riktigt varm, lägg ner filéerna och låt dem ta färg (ca 2 min på vardera sida). Man vill ha en fin grillyta.

8. Lyft sedan över filéerna i en form och sätt in i ugnen tills innertempen når 48–50 grader. Den ska vara riktigt ­glansig inuti.

9. Blanchera sparrisen i lite vatten och en klick smör. Ca 2­–3 minuter tills ­sparrisen blir härligt aldente. Häll av vattnet och salta.

Beurre blanc-sås

1 dl vitt vin

1 msk vitvinsvinäger

1 schalottenlök, finhackad

7–8 hela vitpepparkorn

100–150 g smör

½ dl grädde

1. Finhacka schalottenlöken och häll ner i en kastrull tillsammans med vitt vin, vitvinsvinäger och hela vitpepparkorn. Låt koka ner till hälften. Sila av och släng bort lök och vitpepparkorn.

2. Häll tillbaka vätskan i en kastrull, sätt igång värmen och rör ner rumstempererat smör under vispning. Tillsätt till sist grädde och smaka upp med salt.

Dillolja

½ dl neutral olja (rapsolja)

½–1 dl färsk dill

1 nypa salt

2–3 droppar citron

Servering

1. Halvera potatisarna på längden och lägg på en tallrik. Lägg laxfilén uppe på ­potatisen.

2. Lägg på generöst med sparris snyggt mot laxen, bygg på höjden. Häll på rikligt med beurre blanc-sås, det är gott med sås!

3. Dekorera med forellrom, rädisor, stekt surdegsbröd, färsk dill samt den ­härlig dilloljan. Var kreativ och låt fantasin ­flöda!

Catarinas citron- och ingerfärsmaringue-paj på burk

Smuldeg (crumble)

75 g smör, kylskåpskallt

1 dl mjöl

2 dl havregryn

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

2. Smula samman ingredienserna, lite som en smuldeg.

3. Fördela ut smulet på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i ugnen i ca 10–15 minuter tills allt fått en gyllene färg och blivit knaprigt.

Citron- och ingefärscurd

3 citroner

1,5 dl socker

1 msk maizena

2 ägg + 2 äggulor

1–2 tsk saft från färskriven ingefära

50 g smör, rumstempererat

1. Pressa ut saften från två citroner i en kastrull. Använd sil så slipper du pilla bort kärnor sedan.

2. Riv ner zest (skalet från alla tre ­citronerna med ett rivjärn eller zestjärn).

3. Tillsätt socker och låt koka upp tills sockerkristallerna smält och smakerna får dras ut från citronskalet. Sila sedan bort skalet.

4. Pressa den tredje citronen ner i ett glas och blanda ut med maizenan. Häll ner i citronsocker-koket och tillsätt ägg, äggulor och ingefärssaften. (Riv ingefäran, lägg i en sil och pressa ut saften)

5. Vispa samman och värm upp på medel­hög värme tills curden tjocknar. Låt det inte koka.

6. Dra sedan bort från plattan och rör ner smöret som gör curden glansig och fin. Låt svalna och ställ in i kylen tills den stelnat till och är helt kall.

Cheescake-kräm

100 g philadelphiaost

1 ¼ dl florsocker

1,5 dl grädde

½ msk vaniljsocker

1. Vispa grädden lite lagom, inte för hårt. Rör ner vaniljsocker.

2. Vispa sedan samman philadelphia med florsocker till en jämn smet. Blanda ­samman med vaniljgrädden och vispa till några sekunder. Den blir lite fastare än vispgrädde.

Italiensk maräng

¾ dl vatten

1,5 dl socker

3 äggvitor

1. Koka upp socker och vatten till 122 ­grader, rör i kastrullen i början så att inte sockret bränns i botten.

2. Vispa under tiden äggvitan i en ­assistent tills den blir hård och fast.

3. Häll sedan ner det varma sockerkoket långsamt i en tunn stråle ner i marängen under tiden den vispas för fullt.

4. När marängen är fluffig och glansig, lägg ner det i en spritser med önskad tyll.

Preppa glasburken

1. Lägg lite crumble (smuldeg) i botten, spritsa eller klicka ut cheesecake-­krämen, spritsa eller klicka sedan på citron- och ingefärscurden och toppa med den ­italienska marängen.

2. ”Bränn av” marängen med en ­brännare och förvara efterrätten i kylen. Så gott! Min stora favorit när det kommer till ­efterrätter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!