Äldreboendet Björkgården och brandstationen är de enda fastigheterna som har el i det annars strömlösa centrala Knutby på fredagen, efter att Vattenfall installerat ett elverk. Det var strax efter klockan två på natten mot den 2 januari som all ström försvann från äldreboendet. Personalen fick då jobba i mörkret med att ta hand om vårdtagarna och leta efter ficklampor.
– Personalen är rutinerade så det löste sig väl under natten, säger Ulf Moilanen, verksamhetschef på Björkgården.
LÄS MER:Länsbor får vänta på elen i en vecka
Ett strömlöst dygn följde vilket innebar en rad problem för verksamheten.
– Vissa boende har syrgas och då fick vi använda extratuberna. Sen fick vi ordna med transport till Akademiska sjukhuset för att de skulle få ström till sina apparater. Lunchmaten kom varm men annars serverade vi kall mat som mackor. Vi fick tända grillen för att värma vatten till te och kaffe. Telefonerna har strulat så man har behövt köra en bit för att ringa 112 om det skulle vara något, berättar Ulf Moilanen.
Stora delar av Knutby står fortfarande utan ström och flera personer med hemtjänst i områdena som varit strömlösa har erbjudits att få komma till bland annat Björkgården.
– Folk som har det kallt hemma får komma och värma sig och äta lite mat. Det har inte varit så många personer här än men vi fortsätter ha dörrarna öppna för att människor ska få komma in och värma sig, säger Ulf Moilanen.
Agneta Bäckström, pensionär, från Almunge har varit ström- och vattenlös sedan natten den 2 januari då stormen Alfrida drog fram.
– Jag har bott här i 45 år men aldrig varit med om något liknande. Det har blåst storm och strömmen har gått men jag kan inte minnas att vi lämnats utan el och vatten under så här lång tid, berättar hon.
I övrigt klarade sig Agneta Bäckström och hennes familj bra under stormen. Några glasrutor på huset krossades och växthuset har gått sönder. Efter stormen har det varit något svårare, med privat brunn får hon inte upp något vatten och utan el finns det bara värme i ett rum där en kamin står.
Men flera gånger har hon besökt församlingshemmet i Almunge som håller extraöppet i dagarna och över helgen för att människor ska få värma sig och hämta vatten, ladda mobiler och dricka kaffe.
– Det är synd att fler inte hittat hit. Samlingsplatsen här kan hjälpa många, säger hon.