Är du förberedd om krisen skulle komma?

Annette Westerberg är förberedd om Enköping eller Sverige skulle ställas inför ett allvarligt krisläge. Det har varit en livsstil att kunna ta vara på sig själv, nu lär hon andra att ligga steget före om krisen skulle komma.

Oberoende. "Vi odlar, har djur, eget vatten, vedspis och ett eget elverk, vi är förberedda om det oförutsedda skulle hända"

Oberoende. "Vi odlar, har djur, eget vatten, vedspis och ett eget elverk, vi är förberedda om det oförutsedda skulle hända"

Foto: Magnus Eriksson

Strömavbrott2017-10-17 12:00

Efter stormen Gudrun i januari 2005 blev 730.000 elkunder utan el samtidigt, över 50.000 av dessa var strömlösa i mer än en vecka. För vissa varade avbrottet i 45 dagar. Eller lek med tanken att Sverige skulle utsättas för en nätattack och all elektricitet slås ut, eller om vi dras in i ett krig – då klarar vi matförsörjningen bara i ungefär en vecka. Det är för scenarier som dessa som så kallade survivalister eller preppers förbereder sig.

Annette Westerberg har alltid varit naturen nära, att kunna ta vara på sig själv har varit en självklarhet. Hon har hållit kurser genom Civilförsvarsförbundet i krisberedskap i flera år och i höst har hon kursen 72-timmar.

Där får deltagarna en teoretisk utbildning i hur man ska förbereda sig för att klara de första tre dygnen utan stöd från myndigheter i händelse av en kris.

- Oftast förlitar vi oss på att samhället ska ordna allt när något händer, men det ska vi inte lita på att det gör alla gånger. Vi blir mer och mer sårbara för det oförutsedda, speciellt när allt runt omkring oss allt mer styrs och drivs av elektricitet och åtkomsten till internet är avgörande för om olika saker i samhället ska fungera eller inte, säger Annette.

Även hushållen är idag sämre förberedda på störningar då många inte är rustade att klara sig på egen hand. Att ha ett lager av mat hemma är i dag väldigt ovanligt, särskilt i storstäderna där man har nära till livsmedelsbutiker och den lokala pizzerian.

- Människan behöver tillgodose sig vissa grundbehov för att fungera. Har vi inte tillgång till vatten, mat, värme, sömn eller trygghet så bryts vi ner både fysiskt och psykiskt ganska snabbt, säger Annette.

Annette vill inte kalla sig prepper eller survivalist men betonar ändå vikten av att ha förnödenheter hemma så att man kan klara sig de första 72 timmarna utan samhällets hjälp. På senare år har familjen Westerberg även börjat ställa om livet och hushållet på gården utanför Enköping till att bli mer oberoende. Det är främst ett intresse för natur och kretslopp men också en form av självbevarelsedrift som gjort att familjen har tagit ett steg till för att kunna klara sig själva om något oförutsett skulle inträffa.

- Vi odlar, har djur, eget vatten, vedspis och ett eget elverk, vi är förberedda om det oförutsedda skulle hända. Jag tycker fler borde bli det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!