Uppländska hamnar berörs inte av storstrejken

Den fullskaliga strejk som Hamnarbetarförbundet varslar om kommer inte att beröra Kapellskär och Hargshamn. ”Verksamheterna där kommer fortgå precis som vanligt” säger förbundets ordförande Eskil Rönér.

På en presskonferens under onsdagen meddelade Hamnarbetarförbundet att man varslar om storstrejk.

På en presskonferens under onsdagen meddelade Hamnarbetarförbundet att man varslar om storstrejk.

Foto: ADAM IHSE

Strejk2019-02-27 18:20

Den utdragna konflikten mellan arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar och fackliga organisationen Svenska Hamnarbetarförbundet har eskalerat. Efter att Sveriges Hamnar i fredags varslat om en fem månader lång lockout för medlemmar i Hamnarbetarförbundet svarade Hamnarbetarförbundet på onsdagen med att varsla om en fullskalig strejk i alla Sveriges hamnar från och med 6 mars. Totalt berörs omkring 1 000–1 300 medlemmar i runt 20 terminaler och något färre hamnar.

Men det gäller alltså bara hamnar där förbundet har medlemmar – vilket man inte har i Kapellskär eller Hargshamn, enligt Hamnarbetarförbundets ordförande Eskil Rönér.

– Det är relativt små hamnar och vi har inga medlemmar där. De som arbetar där drabbas därför varken av lockouten eller strejken, utan verksamheterna där kommer fortgå precis som vanligt, säger han.

Den som är anställd vid en hamn kan även vara medlem i exempelvis Transportförbundet – ett fackförbund som inte är inblandat i konflikten – men givetvis även inte vara fackligt ansluten alls.

Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar har nu en vecka på sig – fram till den 6 mars – på sig att lösa konflikten. Konflikten, som började 2016, handlar om att facket vill ha ett eget kollektivavtal. De senaste månaderna har Hamnarbetarförbundet genomfört punktstrejker i utvalda hamnar, på vilka Sveriges Hamnar svarat med lockout. Den fullskaliga strejk som nu varslas om innebär att allt arbete läggs ner.

Lockout är en stridsåtgärd som innebär att arbetsgivare stänger ute anställda från deras arbetsplats. I detta fall handlar det om lockout för samtliga medlemmar i Hamnarbetarförbundet på lediga dagar och blockad mot övertidsarbete samt inhyrning för övertidsarbete.

Hamnkonflikten

Det finns två fackförbund som organiserar hamnarbetare. Dels det LO-anslutna Transportarbetareförbundet, dels det fristående Hamnarbetarförbundet. Det senare bildades 1972 som en utbrytning ur Transport.

De två förbunden organiserar grovt räknat ungefär lika många hamnarbetare. I vissa hamnar är något av förbunden helt dominerande, i andra är ”styrkeförhållandet” ganska jämnt.

Konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarna har i princip pågått sedan förbundet bildades.

Arbetsgivaren Sveriges Hamnar hänvisar till industriförbundsprincipen, som säger att för kollektivanställda regleras villkoren i ett avtal per bransch – inte flera. Ett sådant avtal finns sedan många år med Transportarbetarförbundet.

Arbetsdomstolen fastslog dock för ett år sedan att Sveriges Hamnar är skyldiga att förhandla med Hamnarbetarförbundet om ett centralt avtal.

Hamnarbetarförbundet uppger att man accepterar ett så kallat andraavtal, som är likalydande med avtalet mellan Sveriges Hamnar och Transport. Men man vill vara med och förhandla om innehållet i nästa centrala avtal, och framför allt om lokala uppgörelser i hamnarna.

I det senaste förslaget från Medlingsinstitutet stod dock att ”Rätten och skyldigheten att ingå i förhandlingar om lokala avtal tillkommer enbart parterna i förstahandsavtalet”. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!