Mögelproblem på Storvreta fritidsgård

Personalen på Storvreta fritidsgård rapporterar problem med trötthet, migrän och irriterade ögon. Men verksamheten drivs vidare. Först under våren 2019 planeras renoveringen av fritidsgårdens lokaler starta.

Storvreta fritidsgård har drabbats av fukt/mögelskador. De anställda mår dåligt, men verksamheten planeras fortsätta i lokalerna.

Storvreta fritidsgård har drabbats av fukt/mögelskador. De anställda mår dåligt, men verksamheten planeras fortsätta i lokalerna.

Foto: Linda Stolpe Margenberg

Storvreta2018-05-23 07:00

Byggnaden är ett brunt tegelhus från sent 1970-tal. Lokalerna är nedgångna och i behov av renovering. Men problemen stannar inte där. I väggar och golv finns mögel. Det finns en oro bland personalen och ingen vill framträda med namn. Frågan verkar känslig. En anställd menar att det handlar om en lojalitet mot arbetsgivaren.

– Man vill ju inte snacka skit om verksamheten. Det är väl bättre att bara jobba på och försöka lösa det.

Samtidigt finns en besvikelse bland flera anställda som menar att informationshanteringen kring problemen varit bristfällig.

– Skolans rektor gick ut med ett mejl för att informera barn, ungdomar och föräldrar om att lokalerna skulle renoveras. Det var först då som vi informerades om läget, säger ytterligare en anställd.

Skolfastigheter förvaltar byggnaden. Personalen har under en längre tid trott att ventilationen varit boven i dramat, och därför felanmält upprepade gånger. En anställd menar att de blivit tråkigt bemötta av Skolfastigheter som påpekat att personalen inte anmält att de haft problem med just mögel.

– Det är inte så lätt att veta. Det syns inte, det luktar inte, men alla är trötta, de mår dåligt, kräks och har migrän.

De prover som tagits i byggnadens material visar förhöjda värden av såväl svampar som bakterier. De anställda har fått höra att möglet inte är farligt så länge man inte äter det.

– Men sporerna finns ju i luften som man andas, påpekar en av fritidsgårdens anställda.

– "Farligt" för Skolfastigheter måste vara lika med dödligt, säger ytterligare en anställd.

– Folk tror att man hittar på, att man bara för att man har fått veta att det finns mögel i lokalerna inbillar sig en massa symptom.

Personalen har dock upplevt problem en längre tid.

– Jag började bli dålig för tre år sedan. Det påverkar andningen.

En annan anställd har haft migrän så gott som varje dag sedan hon började arbeta i verksamheten.

Renoveringen av byggnaden har påbörjats. Framför fritidsgården står ett antal byggbaracker staplade. Runt dem har en provisorisk väg av grov makadam anlagts. Den asfaltsplätt där utomhusaktiviteterna brukar äga rum är inhägnad av ett gallerstängsel. Miljön präglas av containrar, byggmaterial och damm.

– Det är inte en speciellt trygg miljö för barn och ungdomar. Vi kunde ju ha varit utomhus mer, men miljön tillåter inte det, säger en anställd.

En anställd säger att fritidsgården ligger i ett socialt utsatt område, men att problem med exempelvis skadegörelse har minskat tack vare fritidsgårdens verksamhet.

– Om vi som jobbar här flyttar så sveps ju den tryggheten bort för ungdomarna i området, säger han.

Han berättar om hur en kollega sagt att barnen som kommer dit ser dem som sina extraföräldrar.

Samtidigt är frågan komplex. Det är inte självklart att fortsätta verksamheten i lokalerna.

– Jag hade aldrig någonsin släppt iväg mitt barn hit, inte om personalen mår dåligt av att vistas i byggnaden, säger den anställde.

En av fritidsgårdens anställda upplever att Skolfastigheter lägger locket på kring de problem som finns med fastigheten.

– Det ser väl inte så bra ut, säger hon. Själv tycker jag att de kunde ha rivit allt.

– Vi har massor av frågor, men får inga svar.

Så påverkar fukt och mögel din hälsa Storvreta fritidsgård

Att bo eller regelbundet vistas i byggnader med fuktproblem kan utgöra en olägenhet för människors hälsa. Risken för luftvägsinfektioner och besvär i övre och nedre luftvägarna, som hosta och väsande andning, kan öka. Personer som har astma kan få mer besvär av sin sjukdom. Personer med allergi är särskilt känsliga och kan påverkas negativt. Även personer utan allergi kan påverkas negativt i byggnader med fuktskador. Enligt Världshälsoorganisationen WHO ger fuktskador i bostäder också ökad risk att insjukna i astma, framför allt barn. Mikroorganismer från fuktiga byggnader kan ha inflammatoriska och toxiska effekter och försämra immunförsvaret. Idag finns otillräcklig kunskap om vilka ämnen som orsakar hälsoeffekterna och hur mekanismerna ser ut.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Fritidsgården har fyra tillsvidareanställda, samt ett flertal timvikarier.

De anställda jobbar på olika arbetspass mellan kl 9.00-23.30, beroende på veckodag.

Verksamheten har öppet sex dagar i veckan.

Gården är öppen för barn 12.45-18.00, beroende på veckodag, och för ungdomar 18.00-21.00 på vardagar och 18.00-23.30 på fredag och lördag.

Fritidsgården har 130 inskrivna ungdomar som deltar i verksamheten. 20-30 barn besöker gården varje eftermiddag. Samma antal ungdomar är där under vardagskvällar. På fredag- och lördagskvällar besöker runt 50 ungdomar gården varje kväll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om