Många lediga platser i Uppsalas ytterområden

Uppsala kommuns grundskolechef räknar med att klara platsbehovet, trots hårt tryck. Men arbetsmiljön är ett frågetecken.

Storvreta2017-11-07 07:00

Nästa höst börjar 2500 nya elever i Uppsalas grundskolor och utbildningsförvaltningen jobbar med en kapacitetsplan för 2018.

– Vi är i en situation med väldigt fulla grundskolor. Just nu tittar vi på hur elevprognoserna ser ut, hur många skolplatser det finns och om de räcker till nästa år, säger grundskolechef Ingela Hamlin.

Hon gör bedömningen att det kommer att finnas plats trots att trycket är hårt i centrum.

– Vi har ett hårt tryck också i Storvreta och Valsätra-Gottsunda området. Men det är svårt att planera eftersom vi inte vet hur eleverna och deras föräldrar kommer att välja skola.

Kommer storleken på klasserna att finnas kvar?

– Det är helt nödvändigt. Vi har så pass många elever så vi måste har så stora klasser. Men vi har förstärkt med extra personal.

I Uppsalas ytterområden och längre ut i kommunen råder inte samma platsbrist. Här finns många skolor som har tiotals och fler platser lediga. På Stordammens skola i Sävja står över 150 platser tomma. Växthusets skola har 100 platser lediga och Vänge skola 110. Östra Stenhagenskolan har 96 platser lediga.

Kan det bli aktuellt att bussa elever till skolor med tomma platser?

– Nej. Eleverna ska ha rätt att gå på en skola i sitt närområde. De kanske inte kan få exakt den skola de önskar sig, men det kommer att bli en skola i närområdet, säger Ingela Hamlin.

För att klara trycket kommer flera skolor att öppna inför hösten 2018 . Då ska nya Tiundaskolan med plats för 750 elever stå klar. Lindbackens skola med 600 platser ska också öppna då och en ny skola i Jumkil med 125 platser.

– Det blir de första nya skolorna vi öppnar sedan 2005 och det kommer att lätta på  trycket. Många fler skolor ligger i pipen. Vi räknar med att kunna öppna minst en ny skola varje höst de kommande fem åren. Vi försöker främst bygga där behoven är som störst, som i stans centrala delar och se till så att skolorna är klara att öppna till terminsstarten och inte senare, säger Jesper Djupström som är skollokalschef.

Vad gör ni åt äldre skolor med bristande arbetsmiljö och som fått det värre med större klasser?

– Vi gör insatser för att arbetsmiljön ska vara bra för både lärare och elever. Vi har inte fått andra signaler än att det fungerar.

Lärarförbundet och lärarna på Vaksalaskolan berättar om trånga klassrum som orsakar stress och buller?

– Om vi får de signalerna så måste vi göra något år det. Vi får ta upp frågan när vi träffar skolornas ledningsgrupper, säger Jesper Djupström.

Ingela Hamlin anser att det är "jätteviktigt" att man vidtar åtgärder för att förbättra bristande arbetsmiljö.

– När det gäller just Vaksalaskolan så är det en kulturhistoriskt värdefull byggnad som man inte får ändra på hur som helst, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!