Konstiga ljud och dofter fick Storvretabon Mattias Hammarsten att undersöka de lokala skogspartierna i närheten av hemmet. Mellan tall och gran ringlade sig en hundra meter lång flod. Det var dock inget vanligt bäckvatten som flöt förbi Mattias Hammarstens fötter. Ett okänt stopp i en avloppsledning hade gjort att skogen fyllts av toalettpapper, plast och mänsklig avföring. En stank spred sig bland träden.
– Jag var ute och gick med hunden när jag upptäckte den här stora floden med mänsklig avföring, säger han.
Den uppskattningsvis 100 meter långa bajsfloden breder ut sig i ett skogsparti vid Adolfsbergsvägen i Storvreta.
– Jag blir lite oroad över miljöpåverkan. Vår brunn ligger ganska nära den här skiten. Jag blir oroad för alla här i Storvreta, säger han.
På Uppsala Vatten menar man dock att det inte finns någon anledning till oro. Det finns ingen känd påverkan på grundvattnet och det kommunala dricksvattnet påverkas inte heller av stoppet.
– Vi fick larmet under onsdagen och har jobbat sedan dess. Det är ingen fara att vistas i området men det är inte speciellt trevligt, vi har spärrat av. Jag kan inte svara för hur stor avspärrningen är men vi har väl tilltagna marginaler, säger Ida Holmgren, kommunikatör på Uppsala Vatten.
Uppsala Vatten uppger att det rör sig om ett läckage på spillvattennätet som orsakats av ett stopp i en avloppsledning som rör cirka 150 fastigheter i Storvreta. På plats i skogen har ett tiotal tekniker jobbat sedan onsdagen med att åtgärda stoppet. Bland annat har man behövt gräva upp de överväxta dagvattenbrunnarna som lades ned på 1980-talet och två spolbilar har försökt få loss stoppet. Men på grund av terrängen når inte spolbilarna de drygt 200 meterna in i skogen där stoppet ska vara. Så med kraft har Uppsala vatten försökt forcera stoppen på avstånd vilket resulterat i ett tryck som gjort att minst två slangar exploderat.
Men vid 16-tiden på torsdagen, efter närmare ett dygns arbete, meddelade Uppsala Vatten att stoppet var åtgärdat.
– Nu väntar vi på att vattnet ska sjunka undan så att vi kan utvärdera felet samt se hur vi ska sanera området där avloppsvattnet runnit ut, säger Jasmin Eklund, kommunikatör på Uppsala Vatten.