Handlaren och skolan ska samarbeta mot stök i butiken

Coop-handlaren ska äta lunch i skolan och skolpersonal ska besöka butiken. På så sätt hoppas de minska snatterier och bråk bland ungdomar som kommer till affären.

Sebouh Marachlian som driver Coop-butiken i Storvreta ska börja äta lunch i Ärentunaskolan i arbetskläder. Han menar att ökad personkännedom kan motverka bråk och snatterier.

Sebouh Marachlian som driver Coop-butiken i Storvreta ska börja äta lunch i Ärentunaskolan i arbetskläder. Han menar att ökad personkännedom kan motverka bråk och snatterier.

Foto: Anna Bredberg

Storvreta2023-04-19 05:00

Sebouh Marachlian har sedan länge problem med vissa ungdomar som besöker den Coop-butik han driver i Storvreta.   

– Det kan komma in 50 ungdomar åt gången och då försvinner stora mängder godis och läsk. En del är gapiga, behandlar personalen respektlöst och vill inte gå ut när de blir tillsagda, berättar han.

undefined
"Ett tidigt ingripande mot ungdomar som beter sig fel kan upplevas tufft men är en nyttig lärdom", tycker Sebouh Marachlian.

Han tror att samarbete mellan goda krafter kan ge resultat och i onsdags kom personal från Ärentunaskolan för ett möte i butiken.

– Vi kom överens om att jag ibland ska komma till skolan och äta lunch iklädd mina Coop-kläder. Då kan jag även träffa elever. Får de ett känt ansikte blir det svårare för dem att snatta om de sedan ser mig i butiken, säger Sebouh Marachlian.

Planen är även att skolpersonal ibland ska komma till affären.

– När folk från skolan i onsdags dök upp i butiken såg jag hur elever hajade till. Det var liksom: "Oj, vad gör de här?".

Även Andreas Jansson, t f rektor vid Ärentunaskolan, tror på ett ökat samarbete för att det ska bli lugnare i butiken. 

– Vi kan ordna möten där fler aktörer från samhället deltar tillsammans med elever och vårdnadshavare, säger Andreas Jansson.

undefined
"Jag är glad att jag fått kontakt med Nehad från Ungdomsjouren så jag vet vem jag ska vända mig till om det blir oroligt kring ungdomar i butiken", säger Sebouh Marachlian, till vänster. Till höger Nehad Sammar.

Vi träffar Sebouh Marachlian i hans butik där bevakningskameror med jämna mellanrum avslöjar unga snattare som polisanmäls och får hämtas av föräldrarna. Han har koll på vilka som ställer till problem i butiken och säger att gärna vill se till så att de får kontakt med socialtjänsten om de behöver stöd.

Han berättar att han länge saknat någon att vända sig till vid exempelvis omfattande snatterier. Men nyligen kom en öppning i form av Nehad Sammar från Ungdomsjouren vid socialförvaltningen.

– Det var en sådan som han som saknades, säger Sebouh Marachlian och kastar en blick på Nehad Sammar som är med när UNT besöker affären.

undefined
Nehad Sammar från Ungdomsjouren är fältarbetare och träffar ofta tonåringar i Storvreta. Bland det allra viktigaste för honom är att bygga relationer till ungdomarna i området.

En central del av Nehad Sammars arbete är att bygga upp relationer med ungdomar. Han knyter även ihop kontakter med skolan, fritidsgården, idrottsföreningar, kyrkan och andra aktörer i området.

– Ju fler jag lär känna, desto större möjligheter har jag att få viktig information så att jag kan fånga upp ungdomar innan det är för sent, säger Nehad Sammar.

Hans relationsbyggande har två syften: dels att så tidigt som möjligt få veta om ungdomar börjar hamna snett, dels att snabbt kunna koppla ihop ett nätverk om någon behöver stöd.

undefined
"Fångar vi upp unga i behov av stöd finns en rad insatser vi kan sätta in. Föräldrarnas medverkan är då viktig", säger Nehad Sammar från Ungdomsjouren.

Ungdomsjouren finns sedan flera år i området, framför allt i samarbete med Ärentunaskolan och fritidsgården. Närvaron har intensifierats sedan årsskiftet då Nehad Sammar kom på plats.

Många aktörer i Storvreta jobbar redan ihop för att försöka skapa en positiv utveckling. Det handlar bland annat om nattvandrare, kyrkan och idrottsföreningar.

– En viktig sak är att skolan, polisen, socialtjänsten och fritidsgården träffas varannan vecka och tillsammans lyfter de problem som kan finnas, säger Andreas Jansson.

undefined
Ulla-Karin Zetterström säger att hon känner sig supertrygg i Storvreta. Även andra UNT träffar beskriver Storvreta som lugnt.

Alla UNT möter i Storvreta betecknar det som ett välfungerande område. På en gata stöter vi ihop med Ulla-Karin Zetterström som bor i Storvreta sedan nästan 20 år.

– Jag är supertrygg här, säger hon.

För många år sedan brukade Ulla-Karin Zetterström nattvandra i Storvreta och tycker att det var lugnt även då. Att polisen satt upp bevakningskameror på några platser i samhället ser hon inte som integritetskränkande.

– Varsågoda och titta, säger jag bara. Det är bra med kameror, unga tjejer ska känna sig trygga när de går hem på kvällarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!