– Det är en florists fröjd att få höra det här gneket, säger Sandra Bergman.
"Gneket" är det gnisslande ljudet från tulpanstjälkarna som hon binder till en bukett. Egentligen föredrar hon blommor som är i säsong – men den här morgonen kunde hon inte låta bli de rosa tulpanerna hos grossisten.
Allt började med lite slösurfande en kväll 2016. Sandra Bergman bodde i Sundsvall och jobbade inom restaurangbranschen. Några år tidigare hade hon gått en trädgårdsutbildning, men livet kom emellan och något karriärbyte blev det inte.
Nu hamnade hon på sin gamla skolas hemsida. Tre veckor senare hade hon sökt, sagt upp sig och blivit antagen till floristutbildningen.
– Jag är spontan och bestämmer mig snabbt, konstaterar hon.
I samma veva träffade hon kärleken och vid förra årsskiftet gick flytten till Uppsala. Tanken var aldrig att jobba i någon blomsteraffär och under utbildningen nischade hon sig till och med mot andra typer av jobb.
Men ett till snabbt beslut ändrade på det. Centrumblommor i Storvreta låg ute till försäljning och Sandra Bergman bestämde sig för att slå till.
Visst har livsförändringen varit omvälvande. Hennes barn, 9 och 11 år, bor kvar hemma hos sin pappa i Sundsvall. Nu ses de varannan helg, på lov och i dagliga videosamtal.
– Det har stundvis varit jobbigt, men vi har väldigt tät kontakt ändå, säger Sandra Bergman.
Att ta ett nytt steg i livet var en drivkraft, liksom att få flytta ihop med sambon.
– Jag träffade mannen i mitt liv och det fanns inte en tanke på att inte leva med honom. Det låter kanske klyschigt, men det kändes så starkt. Jag såg också större affärsmöjligheter här, berättar hon.
Redan när corona slog till bestämde sig Sandra Bergman för att fortsätta gasa. Och det har gått bra, inte minst tack vare blombudsverksamheten som ökade kraftigt.
– För de med mycket företagskunder har det varit tufft. Men vi har haft bra ruljangs, säger hon.
Sandra Bergman har satsat mycket på att marknadsföra sig, eller "föra oväsen" som hon säger, i sociala medier. Att bygga nätverk och ordna event är andra sätt att nå ut med verksamheten och skapa relationer, särskilt viktigt på en ort som hon själv tidigare inte hade någon koppling till.
I våras ordnade hon evenemang där kunder fick ta med sig en favoritkruka och få utvalda blommor planterade av proffs. Nästa satsning är julskyltningen vid lucia. Då blir det försäljning av julblommor och en minimarknad med några andra näringsidkare från trakten.
– Julmarknaden på församlingsgården ställdes in med tanke på corona, men jag kände att det ändå behöver hända någonting. Här har jag så pass stora ytor att man kan hålla avstånd och blir intresset stort får vi ha bokningstider, säger Sandra Bergman.
Kundkontakten är en av de bästa sakerna med arbetet och att tidigare ha jobbat på restaurang är en värdefull erfarenhet. Annars är det kreativiteten som lockar med floristyrket. Här bestämmer hon helt själv och kan satsa på ovanliga växter till sin internetbutik, fundera ut vackra blomsterkombinationer eller plötsligt möblera om butiken när hon känner för det.
Däremot finns en romantiserad bild av floristyrket, menar hon.
– Det är inte bara att stå och lukta på blommor. Det är ganska oglamoröst, med tidiga morgnar, sena kvällar och tunga lyft, säger Sandra Bergman.