Brott som riktar sig mot äldre, ofta olika former av stölder, ökar för varje år som går. Enligt Kjell-Åke Ederyd anmäls 1 500 stycken årligen i landet. Under torsdagen var han inbjuden av KD Uppsalas seniorförening för att informera om hur äldre kan tänka för att minska risken för att bli bestulna.
– De här brotten handlar om att man utnyttjar äldres godhet, säger Kjell-Åke Ederyd.
Exemplen på hur kriminella, ofta internationella ligor, går tillväga för att stjäla från äldre är många. Men det är framför allt varianter på två former av stölder – de som sker i hemmet och de som sker i affären.
– Nyligen fick vi en anmälan där det visade sig att en kvinna knackat på hos en äldre kvinna. Hon frågade om hon kunde få lite vatten till sitt barn. Hur agerar man då? frågade Kjell-Åke Ederyd de drygt tjugo åhörarna.
I det här fallet släpptes kvinnan in och kunde plocka på sig smycken från sovrummet.
– I stället för att släppa in kvinnan kan man be henna att vänta utanför ytterdörren medan man hämtar vatten. Det handlar ofta om att vara vaksam, säger Kjell-Åke Ederyd.
Åsa Samuelsson satt i publiken och lyssnade. Hon hade själv blivit utsatt för stölder vid flera tillfällen. Två av gångerna stals hennes plånbok från hennes öppna väska samtidigt som hon distraherades av en medbrottsling.
– En gång drog jag en sådan där korg med hjul. När jag stod vid mejerihyllan kom det fram en kvinna med ett spädbarn som ställde frågor om mjölk. Det var en till kvinna och två män där också. När de gått därifrån upptäckte jag att min vagn var borta. Lite längre bort stod vagnen, men plånboken fanns inte kvar, säger hon och fortsätter:
– En annan gång stod jag och tittade på handskar, men jag handlade ingenting. Efter det gick jag in ett bageri och skulle köpa bröd. Då märkte jag att min plånbok var borta. Jag förstod direkt att jag blivit bestulen. Då gick jag direkt till den andra affären och då fick jag se övervakningsfilmen. Jag såg precis vad som hände. En kvinna ställde en väska mellan min väska och mig. Den andra tog min väska och gick därifrån.
Det här är klassiska exempel på hur tjuvar jobbar när de stjäl från äldre. Enligt Kjell-Åke Ederyd finns det några enkla knep att tänka på för att försvåra för brottslingarna.
– Man ska inte ha plånboken i en öppen väska eller i varukorgen. Och man ska inte stoppa ned den i bakfickan heller, säger Kjell-Åke Ederyd.