Kolonister trötta på stölderna

Årligen har verktyg och möbler stulits hos koloniträdgårdsföreningen Brännbo. Nyligen har en paviljong försvunnit. Kolonisterna är oeniga över lösningarna - ska de bygga en mur, ett staket, en bom, eller överge kolonilivet?

Nina Larsson och Ann-Charlotte Öhman drabbades värst –  deras paviljong försvann.

Nina Larsson och Ann-Charlotte Öhman drabbades värst – deras paviljong försvann.

Foto: Jeanina Santiago

Stöld2019-10-04 16:00

I slutet av september blev några medlemmar i koloniträdgårdsföreningen Brännbo i Sigtuna bestulna på paviljonger, trädgårdsmöbler, gasolgrillar och tuber samt att det även var inbrott i stugor. För vissa har stölderna blivit en årlig upplevelse.  

Nina Larsson och Ann-Charlotte Öhman drabbades värst –  deras paviljong försvann, men även konstrottingmöbler som soffa, fåtöljer och glasbord, samt lampslingor med solcellsbelysning. Den tunga paviljongen är tre gånger tre meter stor och kostar cirka 5 000 kronor.  

–  De var fastbojade i plattorna, men tjuvarna tog även plattorna med sig, säger Ann-Charlotte Öhman.  

–  I början kunde vi inte tro att paviljongen stulits. Vi trodde det var ett skämt. Men det var på riktigt, säger Nina Larsson.  

I fjol hade de utemöbler i plast, och de försvann. Året innan bröt tjuvarna sig även in i deras bod och stal bestick och tallrikar. År 2016 stals deras redskap.  

–  Vi vill inte vara kvar, känns det som. Det är inte roligt, säger Nina Larsson.  

–  Det är vår oas, så det känns som terapi att vara här. Men det är förargande med de återkommande stölderna, säger Ann-Charlotte Öhman.

Medlemmarna tror att tjuvarna vet exakt hur de skulle föra iväg grejerna fort. Sensorlamporna vid en allmänbod, där många har sina redskap, har också skruvats bort. De har också sett breda spår från bommen där tjuvarnas bil kan ha kört. 

–  Det är så fräckt. Det gör oss ledsna. Kolonilivet är vår rekreation, säger föreningens ordförande Birgitta Undin.

Hon vill sätta ut stenar vid en särskild plats i anslutning till koloniträdgården, något som Sigtuna kommun tidigare har erbjudit gratis –  men alla medlemmar håller inte med om idén, då en vändplats behövs. Bommar kan också sättas upp, men de får inte blockera räddningstjänsten. Dessutom är bommar dyra. Andra har föreslagit att bygga mur eller staket kring området.  

Stölderna polisanmäldes –  men de prioriteras inte, enligt kommunpolisen Jonas Junered.  

Verktyg brukar stjälas, och människor gör inbrott även för att sova i stugorna.

–  Verktyg är hårdvaluta. Många av de här verktygen stjäls av ligor, och de här stulna verktygen dyker ofta upp i andra länder, säger Jonas Junered.

Förebyggande arbete genom grannsamverkan rekommenderar polisen för denna typ av brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!