Den tidigare Uppsalastudenten Mireia Lundquist Sala menar att man får räkna med minst en cykelstöld under sin studietid. Susanne Fagerberg, försäkringsjurist på Länsförsäkringar i Uppsala, berättar hur man får ersättning från sitt försäkringsbolag om cykeln blivit stulen.
I en vanlig hemförsäkring ingår skydd vid cykelstöld. Så det viktigaste är att ha en sådan tecknad, menar Susanne Fagerberg.
Till att börja med gör man en polisanmälan och sparar diarienumret. I skadeanmälan, som går att göra digitalt, fyller man i diarienumret, annan information om cykeln och hur det gått till. För att underlätta är det bra om man har sparat cykelns ramnummer.
Vad krävs för att försäkringen ska gälla?
– Försäkringen fungerar om man haft cykeln låst med ett godkänt lås. Vilka som är godkända och certifierade kan man se på Stöldskyddsföreningens hemsida, säger Susanne Fagerberg.
Nu kommer en tid, precis innan terminsstarten, då Länsförsäkringar kommer jobba särskilt med att påminna och informera nya studenter om att skaffa en hemförsäkring.
– Precis när man flyttar hit för att börja plugga kanske inte den frågan är högst upp på agendan, säger Susanne Fagerberg.
Även om man har en försäkring är det dyrt att bli av med sin cykel. Självrisken ligger 25 procent av dagens nypris. Därför betonar Susanne Fagerberg att det är bra att tänka på hur man kan minska risken för skada.
– Till exempel genom att inte nattparkera cykeln vid nationerna. Och varför inte ha dubbla lås?
Andra tips är att låsa cykeln i cykelstället eller ett annat fast föremål, och att välja en uppmärkt cykelparkering om du befinner dig centralt. Om man har en elcykel ska man ta med batteriet när man låser fast cykeln.
Enligt Susanne Fagerberg har man sett en positiv trend de senaste åren när det gäller just cykelstölder. År 2020 rapporterades 1 161 cykelstölder till Länsförsäkringar, och skadorna kostade fyra miljoner. När över hälften av året har passerat har 347 stölder anmälts och utbetald ersättning har kostat 1,5 miljon kronor.
Susanne Fagerberg säger att kommunen och flera fastighetsägare har ordnat bättre cykelparkeringar där det är enkelt att sätta två lås.
– Det är möjligen så att vi har blivit duktigare på att vara varsamma med våra cyklar och använda säkrare lås. Det kanske är så att informationen om att tänka förebyggande har nått ut.