Efter att ha fått gå från jobbet som vice vd i fastighetsbolaget Rikshem har entreprenören Ilija Batljan på rekordtid byggt upp SBB som i dag äger fastigheter runt om i landet. I veckan stod det klart att Uppsala Eventcenter ska bli en del av bolagets fastighetsportfölj.
Hur stort är SBB och vad är det för typ av bolag som Uppsala Eventcenter ska ingå i?
– SBB är ett av landets största fastighetsbolag. Vi äger i dag fastigheter till ett värde av elva miljarder kronor och kommer att noteras den 16 januari på börsen First North. Bakom bolaget finns några av landets största fastighetsägare. Hälften är bostadsfastigheter och hälften samhällsfastigheter. Vi äger fastigheter av alla slag, från byggnaden där Norges justitiedepartement sitter till kommunhuset i Borlänge som vi köpte i torsdags. Men vi äger också äldreboenden och skolfastigeter runt om i landet. Vårt innehav av samhällsfastigheter är värt över fyra miljarder kronor.
Hur passar Uppsala Eventcenter in i det beståndet?
– Bra. Det är inte bara ett eventcenter. Vi ser det som en samhällsfastighet med ett brett innehåll både inom kultur och inom idrott. Dessutom tycker vi att Uppsala är en fantastiskt bra kommun att investera i.
Hur då?
– Staden har ett unikt läge med närheten till Stockholm och Arlanda, och dessutom två stora universitet. Uppsala växer kraftigt och det finns en politisk samsyn om att Uppsala ska fortsätta att växa i hög takt. Vi bedömer att Uppsala utan tvekan är en av de bästa städerna i landet att köpa och äga fastigheter i de kommande åren.
Vad äger ni i stan?
– Vi äger en fastighet i dag, Gamla mejeriet i centrum. Men vi kommer att investera mer i Uppsala och tittar på andra möjligheter.
Många arenor i landet kämpar med ekonomin. Hur ser du på riskerna med Uppsala Eventcenter?
– Det är skillnad med den här arenan. Här finns redan ett ekonomiskt avtal med kommunen i botten och en stor aktör som NCC som kommer att bygga arenan. Vi tror att den kommer att gynna hela kommunen.
Hur länge är planen att äga Eventcentret?
– 100 år. Taken är att vi ska bli landets största ägare av samhällsfastigheter. Inget kommer att säljas.
Hur mycket pengar är ni beredda att köpa arenan för när den är klar?
– Det beror på hur kalkylerna ser ut då. Man ska aldrig gå sakerna i förväg. Men vi känner oss trygga med att det kommer att vara en bra affär för oss och en win-win investering för alla parter. Många har varit involverade i projektet. Det är godkänt av EU och mycket genomarbetat. Det är få andra projekt som är så genomarbetade som det här.
I dag finns en överenskommelse om att köpa Uppsala Eventcenter, men kontrakt kommer att skrivas först i maj. Kan du garantera att ni tar över?
– Det blir ett arbete för alla som är inblandade i projektet. Både vi och NCC har lagt mycket resurser på att förverkliga det här och vi jobbar varje dag på att det ska bli så bra som mjöligt.
Du fick sparken från fastighetsbolaget Rikshem för att ha gjort en fastighetsaffär utan att informera styrelsen. Hur ser du på det i dag? Var det så du startade Samhällsbyggnadsbolaget?
– Som vd och vice vd var jag med och byggde upp Rikshem. Samhällsbyggnadsbolaget startade jag efteråt. Som vd och vice vd får man finna sig i att man kan få sparken. Fler borde få det. Det ger en möjligheter att göra något nytt, att bygga upp något eget.
Kommer du själv att närvara vid invigningen av Uppsala Eventcenter?
– Ja. Det har varit en lång resa och jag ser fram emot att träffa UNT när vi klipper bandet och inviger Uppsala Eventcenter. Många lokala krafter har gjort mycket för att det här ska bli av, som Lasse Svensson, Sh-bygg och många andra som jobbar för den lokala idrotten i Uppsala. Utan dem hade det här projektet inte kommit så här långt.