Satsning ger hopp om rättvisa löner

Den lokala satsningen på lärarlöner fortsätter i Uppsala kommun. Målet är att månadslönen i genomsnitt ska vara 11 000 kronor högre år 2021 än den var 2012. Lärarna hoppas på en mer rättvis fördelning.

Ligger för lågt. Läraren Elisa Erikson anser att lärarlönerna måste lyftas för att Uppsala ska kunna konkurrera med Stockholmskommunerna.

Ligger för lågt. Läraren Elisa Erikson anser att lärarlönerna måste lyftas för att Uppsala ska kunna konkurrera med Stockholmskommunerna.

Foto: Felicia Andreasson

Stockholm2017-03-13 07:05

Uppsalas skolor får 45 miljoner kronor extra per år under fem år för att höja lönerna. På Ärentunaskolan i Storvreta tar lärarna i lunchrummet emot beskedet med ett lätt leende. De är luttrade. Lärarlönerna har varit i fokus länge och lönebuden många de senaste åren. Förra årets lönebonus från regeringen till de bästa lärarna lämnade de flesta utanför och skapade ett massivt missnöje i hela landet.

– Jag tror att de här pengarna kommer att fördelas mer rättvist. Men det är för lite för att de som hamnat snett i lönesättningen ska få kompensation, säger läraren Elisa Erikson som också är representant för Lärarförbundet på Ärentunaskolan.

LÄS MER: 45 miljoner satsas på höjda lärarlöner

Hälften av de 11 000 kronorna räknar hon med att lärarna redan har fått i löneökning.

– Resten misstänker jag till största delen kommer att vara pengar som ingår i vår ordinarie löneöversyn. Så det blir ingen jättestor skillnad. Men det är bra att politikerna inser att lärarlönerna är en viktig fråga.

Läraren Charlotte Mahteme anser att fler män behövs i skolan, då är lönen en avgörande faktor.

– Läraryrket blir mer och mer kvinnodominerat. Det behövs manliga förebilder. Ökar lönerna så kommer fler män att söka sig hit, säger hon.

Kollegan Fredrik Jajke är fundersam kring risken att satsningen kommer att betalas genom högre arbetsbelastning.

– Om pengarna till högre lön ska tas från den ordinarie skolbudgeten så blir det svårt att behålla lärartätheten, säger han.

Men så ska det inte bli enligt kommunalrådet Caroline Hoffstedt (S) som ansvarar för skolfrågor. De 45 miljonerna ska ligga utanför ordinarie löneuppräkning.

– Det här är en fortsättning på den satsning på lärarlöner som startade 2012, säger hon.

Enligt Elisa Erikson är löneläget i Uppsala betydligt lägre än i Stockholms norrortskommuner. Medellönen för grundskolelärare i Uppsala ligger på runt 34 000 kronor i månaden - i Stockholm är den minst 5000 kronor högre.

– Det är ganska mycket och gör att många väljer att börja pendla. Alla lärare i Uppsala har inte fått upp sin lön med 5000 kronor i månaden mellan åren 2012 och 2016 som politikerna lovade tidigare, säger hon.

Hur viktig är lönen?

– Den är en värdering på hur bra pedagog man är. Men arbetsmiljö och arbetsbelastning är också viktigt. Idag finns inte någon luft kvar i en lärartjänst, säger Elisa Erikson.

Lärarnas riksförbund, LR, anser att fokus nu måste ligga på att ge en höjning till de lärare som inte fick del av regeringens lärarlönelyft förra året.

– Det gjorde att vi fick omotiverat stora löneskillnader mellan lärare som gör samma jobb. Vi kräver att kommunen avsätter en del av de här 45 miljonerna för att rätta till de skevheter som uppstod då, säger Hans-Eric Lindahl från LR.

Löneförhandlingarna har bara inletts och lärarfacken har inte fått något besked om var kommunen står i den frågan.

Sett till hela länet är det bara Uppsala och Enköping som gör en lokal lönesatsning. Det ser LR som ett problem.

– Löneskillnaderna mellan länets kommuner kommer att öka och det försvårar för övriga kommuner att rekrytera lärare i framtiden, säger Hans-Eric Lindahl.

Han vill se en helt annan lönekurva där lärarlönerna utvecklas uppåt under hela yrkeslivet. I dag avtar löneutvecklingen märkbart i 40-års åldern för de flesta lärargrupper.

– Vi vill att erfarenhet ska synas mer i löneutvecklingen, säger Hans-Eric Lindahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!