Traktorracet lockade tusentals besökare

Under söndagskvällen gick det årliga traktorracet i Stavby av stapeln för 17:e gången. Evenemanget lockade närmre 4 000 besökare, enligt Rolf Nyman som är huvudansvarig för traktorracet.

Traktorracet i Stavby gick av stapeln för 17:e gången.

Traktorracet i Stavby gick av stapeln för 17:e gången.

Foto: Janne Holmqvist

Stavby2023-07-23 22:12

– Det är helt enkelt så att man kör parallellslalom med vanliga traktorer. Man kör i bredd fram och tillbaka mellan tunnor och ska klara sig utan att köra på dem, förklarar Rolf Nyman.

17 personer deltog i racet. Guldmedaljen kneps av 25-åriga Erik Haddleton, för fjärde året i rad.

undefined
Traktorracet i Stavby gick av stapeln för 17:e gången.

– I år var det tre tjejer som var med och körde också, vilket är rekord, berättar Rolf Nyman.

Racet anordnas av Stavby Bygdegårdsförening och Tuna Stavby LRF (Lantbrukarnas Riksförbund). 

Enligt Rolf Nyman är evenemanget ett av de största i Uppland.

– Eftersom barn går in gratis har jag inte exakt koll, men jag tror att det var närmre 4 000 besökare.

Hälften av de intäkter racet drar in skänks till cancerfonden.

– Förra året kom vi uppe i dryga 50 000 kronor till cancerfonden. Jag tror att vi nästan kommer upp i de siffrorna igen, säger Rolf Nyman.

Innan det riktiga traktorracet går av stapeln körs två klasser för barn. I den ena klassen trampar barnen själva på varsin plasttraktor, och i en klass för de mindre barnen får föräldrarna dra plasttraktorerna.

– Det är samma koncept som det stora racet, men med plasttraktorer. Det är väldigt många barn som kommer för att titta på traktorracet, och det här kan inspirera dem till att bli nya förare i framtiden, säger Rolf Nyman. 

I år innehöll evenemanget dessutom en nyhet i form av en inhägnad hästhoppningsbana där barnen kunde hoppa med sina käpphästar.

Idén med att anordna traktorracet fick Rolf Nyman när han besökte sin syster som deltog i ett traktorrace i Västergötland.

– Sedan importerade jag idén hit till Uppland, säger han och fortsätter:

– I Västergötland började det så att byns bondgrabbar träffades och tävlade mot varandra på en väg. Mycket folk kom och tittade. Sedan började de åka parallellt på en åker istället, och det hela utvecklades vidare. 

Vad är det roligaste med traktorracet?

– Det är väl att det är så många moment. Det är en springstart, de tävlande springer och hoppar in i traktorn. Sedan kan man göra så många misstag på vägen även om man är duktig, säger Rolf Nyman och avslutar:

– Det är förarna som gör tävlingen. Man får bjuda till lite när man kör för en publik med över 3 000 personer. En del tar bara sin traktor och har knappt provat hemma innan. Sedan kommer de hit och kör för glatta livet. Det är ingen som sitter hemma och hårdtränar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!