I år fyller Östhammars stad 650 år. Det ska enligt kommunens planer uppmärksammas på olika sätt av företag, föreningar och kommunen (se fakta). Ljudpromenaden handlar om skyltar med utplacerade QR-koder som besökare kan scanna via en smartphone. Genom det når man digitala ljudproduktioner på två till fyra minuter per plats, och tanken är att väcka nyfikenhet inför staden och dess historia.
Vad som ska ingå i rundan är inte klart ännu.
– Vi tror att det handlar om sex platser i staden. Men inget är riktigt bestämt, vi är mitt i arbetet, säger projektledaren Lena Öberg vid kultur- och fritidsförvaltningen.
Bygdegårdsföreningen Källör äger projektet och har fått bidrag beviljade. Tillsammans med kommunen, Frösåkers hembygdsförening, Visit Roslagen och stadsguiderna har man en referensgrupp.
– Där diskuterar vi vart vi ska leda promenaden och vad vi ska berätta om platserna, säger Lena Öberg.
Pengarna i projektet ska främst gå till att producera ljudfilerna, som kommer att innehålla dramatiserat material. Stig Unge skapar manus och är den svenska berättarrösten medan Roland Lindberg och LB-Ljudmontage står för skapandet av ljudinspelningar, ljudeffekter och QR-koder.
– Idén till ljudpromenaden kommer från Roland Lindberg och LB-Ljudmontage med anledning av 650-årsjubileet, säger Lena Öberg.
Både hon och bygdegårdsföreningen Källör hoppas att formatet ska göra att familjer och skolungdomar väljer att gå den historiska ljudpromenaden, som inte ska ta mer än 40 minuter.
– Vi vill att det ska vara en runda där man undviker trappor och att skyltarna är placerade så att man kan sitta ned och läsa dem. På något sätt vill vi också berätta om stadens historia vid vattnet, men var och hur vet vi inte riktigt ännu.
Även om samtliga platser inte är spikade kan Lena Öberg berätta att såväl hembygdsgården som Societetshuset Källör finns med på den dramatiserade rundan, liksom Rådhustorget. Kanske får besökare höra Östhammars sista borgmästare tala på torget, följa någon som flytt för livet eller via en ljudfil uppleva myllret av människor under torghandeln.
– Vi hoppas att vi kan nå lite nya målgrupper genom den här formen, och att det ska väcka intresse för ytterligare fördjupning när man får veta lite om platserna, säger Lena Öberg.