Kompostera
1.Ta hand om din egen kompost, exempelvis i form av kökskomposteringsmetoden ”bokashi”. Här behövs syra/kli, syrningskultur, det kan man göra själv eller köpa. Sen pressar man ihop avfallet som bearbetas och komprimeras – även om man har väldigt mycket kompost. Sen gräver man ner det i jorden under våren. Vätskan som kommer från detta är ett starkt, koncentrerat gödningsmedel. Man lyckas med odling om man har bra gödsel och näring. Använd aldrig konstgödsel.
Täckodla
2. Ha alltid jorden täckt för att slippa vattna och rensa. Att täckodla ger näring till jorden, det torkar inte ut, vattnet avdunstar inte. Har du täckt ordentligt behöver du inte vattna på samma sätt. Man kan täckodla med halm eller med ull.
Låt det ta tid
3. Ha tid och intresse för odling – och sök kunskap hur man ska ta tillvara på saker. ”Det är en fantastisk glädje att få äta sina egna grönsaker. Vem som helst som har odlat egna tomater kan bedyra vilken skillnad det är”, säger Eva.
Kontakta en odlarföreing
4. Den odlarsugne som saknar balkong eller vill expandera sin odling på en odlingslott kan kontakta en odlarförening i Uppsala. Till exempel finns Matparken i Gottsunda. ”Den helt öppen för alla och det är en väldigt bra lärsituation”, säger Eva Källander.