Försäkringsbolaget Länsförsäkringar har de tio senaste åren tittat vad det kostar för en barnfamilj att åka på skidsemester när det är sportlov och högsäsong i de svenska fjällen. Statistiken visar att kostnaden dubblerats sedan 2013.
Bolagets beräkningar visar att skidveckan i år kostar 41 375 kronor för en familj med två vuxna och två barn (12 och 14 år gamla).
Bara det senaste åren har prisökningen varit knappa 14 procent under sportlovsveckan – tittar man på hela tidsperioden (2013–2024) så har kostnaden för en skidsemester mer än dubblerats (130 procent).
– En svag och mer urholkad svensk krona i förhållande till omvärlden har gjort att allt flera valt att åka skidor i Sverige under sportloven istället för att åka utomlands, det har ökat efterfrågan på skidveckor i de svenska fjällen, förklarar Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.
Skidåkning i svenska fjällen under sportlovsveckan innebär mycket människor och långa liftköer.
En sportlovsdag hinner man med tre åk i timmen eller runt tjugo under en dag. En normal skidvecka hinner du med sex åk i timmen, allt enligt personal på en av de stora fjällorterna som UNT varit i kontakt med
Tar du hänsyn till samtliga kostnader och bryter ner Länsförsäkringar kalkyl per åk under en sportlovsvecka landar kostnaden per person och åk på 86 kronor.
En fjällvecka kostade 20 827 kronor 2013 vilket motsvarade 82 procent av den disponibla inkomsten för en av de vuxna i familjen. I dag kostar samma vecka 41 375 kronor vilket är 130 procent av den disponibla inkomsten.
– Inflationen har kort och gott varit högre än lönen. Det här har gjort att skidresan blivit ännu mer utav en klassfråga för många hushåll, menar Stefan Westerberg.
I Länsförsäkringars granskningar från 2013 till 2024 har man utgått från kostnadsutvecklingen i Åre.
– Det finns andra skidorter än Åre där kostnaderna blir längre. Bor du i Mälardalen finns alternativ i Dalarna och Gästrikland där det är en annan prisbild och dit man kan åka över dagen, vilket är något som påverkar prisbilden positivt, förklarar Stefan Westerberg.
Westerbergs tips är något som familjen Flack från Uppsala - två vuxna och tre barn (8, 9 och 15 år) tagit fasta på. De åker till Romme i Borlänge i ett par dagar.
– Vi gillar att åka skidor i olika former och det är självklart att man tittar på prisvärda alternativ. Men sportlovet är också en tid att komma samman som familj för oss. Så vi kommer att hyra ett boende några dagar däruppe, säger Jonas Flack.
UNT träffar Jonas Flack hos butiken Aktivt Uteliv i Sunnersta där man kan hyra skidutrustning.
– Romme är en populär skidort och det kan finnas en risk för långa köer i skidbutiken där. Då känns det bättre att hyra hemma i förväg och sedan bara dra ut i backarna när man kommer dit, säger han.
Med unga barn är det bra alternativ att hyra istället för att köpa.
– De växer fortfarande och kan inte ha utrustningen så länge, då är hyresalternativet bra. Nu kollar jag vad som finns att hyra till barnen samt testa pjäxor för egen del för att se om det kan vara något att köpa lite längre fram, berättar han.
Efter en del kollande konstaterar han:
– Det finns bra med storlekar så jag kommer tillbaka med barnen i kväll och provar ut rätt storlekar till dem.
Trots prisökningar är efterfrågan på fjällstugor hög under sportlovsveckan. Företaget Infostat som gör samhälls- och marknadsundersökningar har undersökt svenskarnas skidvanor de sista 10 åren.
I den undersökning som kom ut i början av detta år framgår att antalet sålda skidpass ökat från 1,2 miljarder kronor 2013 till 2,3 idag, samt att antalet skiddagar ökat från 6,5 miljoner till drygt 10 miljoner i år.
Baksidan av skidexpansionen i svenska fjällen är skuldfällan.
– Allt fler tar banklån för att finansiera detta. Det handlar ofta om ett dyrare blancolån utan säkerhet för att finansiera resan visar vår granskning, förklarar Stefan Westerberg.
I många fall blir sedan skuldbördan så stor att man klarar inte att betala sina lån. I en nyligen framtagen undersökning av Länsförsäkringar sägs att var 12:e barnfamilj finansierar semestern med ett blancolån. Enlingt Länsförsäkringar är det framförallt låginkomstfamiljer och ensamstående föräldrar som lånar till semesterresan.
Hos Kronofogden har man noterat att antalet ansökningar om betalningsföreläggande (förfarande för att få någon att reglera en skuld) har ökat med 12 procent från 545 000 krav 2022 till 608 000 året efter. Många av de här ansökningarna avser mindre skulder från 10 000 kronor och uppåt.