Västgöten som blev hövding i Uppsala

Landshövding Göran Enander visar sig oväntat ha en stark och överraskande koppling till Uppsala slott. På 1600-talet tjänstgjorde en förfader till hans sambo Monika Sarstad som slottsfogde i den gamla vasaborgen.

Foto: Staffan Claesson

Söndagsintervjun2017-01-05 05:00

Fast slottsfogden vistades sannolikt i andra delar av slottet än här i representationsvåningen, där vi slår oss ner. Göran Enander ser avspänd och bekväm ut i brokadsoffan med DESS gyllene utsirade ben, och berättar att barnbarnet Harry, 6 år, hunnit gå husesyn i morfars nya bostad och uttryckt sitt gillande inför storbukiga barockbyråer, kristallkronor, orientaliska mattor och gigantiska 1600-talsblomstermålningar.

– Han tog in miljön med stora ögon, och nu berättar han för sina kompisar att hans morfar bor i ett riktigt slott, säger Göran Enander, och skrattar.

Själv är han inte lika uppfylld av slottskänslan som sin dotterson, och säger att stället ju bara är till låns.

– Men jag går gärna upp på kvällarna och tar mig en promenad genom de vackra gemaken.

Själv växte Göran Enander upp under betydligt enklare förhållanden, i en syskonskara om fem på ett litet lantbruk i Gällstad utanför Ulricehamn. Han gick i den sista realskoleklassen i Sverige, hade lätt för sig i skolan, och det var självklart att han skulle läsa vidare. Det blev en fil kand på hälso- och miljövårdslinjen, och Göran Enander inledde en karriär som måste beskrivas som lysande – även om det tidvis har blåst hårt kring honom. De erfarenheterna värdesätter han i dag:

– När jag har slutat på olika chefsjobb, till exempel på Naturskyddsföreningen och Skogsstyrelsen, blev det helt tyst från kollegerna när jag lämnade. Det är i såna lägen man ser vilka som är ens vänner. Det har varit en viktig livserfarenhet för mig, säger Göran Enander, vars stora profilfrågor varit just natur- och miljöfrågor. Under 90-talet satt han med i den kommission som granskade det uppmärksammade tunnelbygget i Hallandsåsen. Innan han utsågs till landshövding i Uppsala var han länsöverdirektör på länsstyrelsen i Skåne. Med sin erfarenhet av länsstyrelser har han inte varit i något större behov av någon introduktion till arbetsuppgifterna här i Uppsala.

Som landshövding är han myndighetschef med uppgift att främja länets intressen.

– Att bli landshövding har aldrig varit något karriärmål. Fast förfrågan var inte orimlig efter 13 års erfarenhet från olika länsstyrelser. Ändå är det ju inte en fråga man riktigt räknar med att få.

I Skåne hade han 33 kommuner att ägna sig åt. Nu har han ett betydligt mindre pastorat att sköta om: Uppsala län omfattar bara 8 kommuner.

– Starten har varit handfast och intensiv. Jag har redan hunnit träffa alla kommunalråd i länet, liksom olika näringslivsorganisationer, krönt årets lucia och rest till Kina tillsammans med företrädare för Uppsala universitet för ett samverkansprojekt, säger Göran Enander. Redan har han hunnit lära sig att skillnaden mellan ett generaldirektörskap och ett landshövdingeskap är att en landshövding har fler aktiviteter på helger och kvällar. Som chef för länsstyrelsen har han ett brett arbetsområde som han matchar med ett stort samhällsintresse, bredd i kunskaperna och förmåga till samverkan.

Som landshövding kommer han att lägga kraft på de tre frågor han anser vara störst och viktigast: bostadsbyggande, integration och miljö. Och som landshövding utsätts han lite då och då för försök till påverkan; människor vill ha något av honom.

– Därför är det viktigt att hålla en linje i mitt jobb. Folk är intresserade av mig för att jag är landshövding.

Göran Enander är sportintresserad och spelade tidigare i livet både fotboll och handboll. Efter sin aktiva tid var han ordförande i IFK Vänersborgs elitlag i bandy. I dag är löpning viktigt; som 40-åring började han löpträna. Numera springer han mellan 6 och 9 km varannan morgon, alltid på fastande mage, aldrig med musik i öronen.

– Jag springer gärna i Stadsskogen, säger han och berättar nästan drömmande om den underbara känslan när endorfinet börjar pumpa runt i kroppen efter avslutad tur. Men drivkraften är ytterst hans önskan att få vistas i naturen.

Annars är han en ganska stillsam person.

– De arbeten jag haft har varit såpass intensiva att jag uppskattar att inte göra särskilt mycket alls utöver familjeliv när jag är ledig.

Huset i Kvikkjokk, där sambon Monika har sina rötter sedan 10 generationer, är en oas. Där ägnar han sig åt utearbete, skådar fåglar och vandrar i den vackra fjällskogen.

Hans sambo har studerat kulturantropologi i Uppsala, och har bland annat arbetat i Västindien och Afrika i syfte att belysa den historiska bakgrunden till rap- och reggaemusik.

– Just nu driver hon ett litet bokförlag.

Göran Enander tillhör den generation som är mittemellan dator och papperstidning. Han läser tre tidningar dagligen och tar särskilt till sig artiklar med bäring på hans jobb, som att budgeten gått genom i Heby eller att det har hänt något nytt med Dragon Gate i Skutskär. Att medielandskapet är i gungning ser han som allvarligt. Han ogillar den snuttifiering han ser allt oftare, och tycker det är viktigt med bredd och mångfald, att redaktionerna även jobbar med analys.

– Det handlar först och främst om demokrati, men också om ren information och om att granska makten. Även om det inte är roligt att bli granskad finns det inget alternativ.

Personligt

Namn: Göran Enander

Född: Gällstad, Västergötland.

Gör: Landshövding till 31 december 2018.

Bor: I Uppsala slott. Lägenhet i Stockholm, hus i Kvikkjokk och i Dalsland.

Familj: Sambo Monika Sarstad, barnen Anna och Gustav, barnbarnen Alva och Harry.

Intressen: Löpning, skidåkning, att vandra och att vistas i naturen.

Dina bästa egenskaper: Slitstark, envis. Även om saker krånglar mal jag på och ger mig inte i första taget. Chosefri, samarbetsvillig. Mån om min integritet.

Dina sämsta egenskaper: Jag är ganska otålig, och om det blir för mycket detaljer tenderar jag att koppla bort. Har svårt för underdånighet

Uppskattar hos andra: Rakhet, öppenhet, substans och seriositet.

Ser på tv: Nyheter, Agenda, Kunskapskanalen. Är särskilt svag för norska naturprogram.

Läser: PM, mejl och tidningar. Böcker under längre ledigheter.

Lyssnar på: Jan Johansson, Bach, svenska visor, vindens sus och fågelsång..

Äter gärna: Det mesta, men gärna renkött eller fjällröding!

Dricker gärna: Vatten och vin, i den ordningen.

Gör dig arg: Bristande civilkurage.

Får dig att skratta: Det finns trots allt mycket att skratta åt i vår kaotiska värld. Och just nu finns det många begåvade komiker som är värda ett skratt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om