Hyllade chefens idol: Greta Thunberg

Sveriges bästa hållbarhetschef är ”träfrälst” och har inte helt oväntat en 16-åring som idol. Men lever Anna Denell som hon lär?

I mars utsågs Anna Denell till ”Sveriges bästa hållbarhetschef” av tidningen Aktuell Hållbarhet.

I mars utsågs Anna Denell till ”Sveriges bästa hållbarhetschef” av tidningen Aktuell Hållbarhet.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Söndagsintervjun2019-07-21 09:00

Anna Denell är lättpratad och glad till sättet. Det finns en avslappnad proffsighet i hennes framtoning och hon tappar inte tråden när fotografens kamera smattrar mitt i en mening. Det är även tydligt att hållbarhetsfrågorna inte bara engagerar henne yrkesmässigt, utan också på ett personligt plan.

– Egentligen är det inte så himla svårt. Om man bara ger det några timmar och försöker sätt sig in i vad vetenskapen säger så tror jag att de flesta människor skulle agera på samma sätt som jag. Jag kan bli väldigt provocerad särskilt när politiker skickar ut budskap som att integrationen är ”vår stora ödesfråga” eller att dödsskjutningarna är ”det största problemet i samhället”. Jag vill inte på något sätt säga att det inte finns andra samhällsproblem, det finns jättemånga utmaningar, men ingen av de utmaningarna är över huvud taget intressanta att diskutera om vi inte har en lösning på klimatproblemen.

Varför då?

– Jag vill inte låta som en domedagsprofet, men jag tror att våra samhällen kommer att utsättas för en stor press, till exempel på grund av vattenbrist eller brist på mat. Det kan i sin tur öppna för politiska krafter som varken är särskilt trevliga eller snabbt övergående.

Och vad känner du på ett personligt plan?

– Ibland känner jag en stor vanmakt, ibland känner jag ett stort jävlar annama. Och ibland så tänker jag på mina tre barn och att deras framtid innehåller helt andra utmaningar än vad mina föräldrar tänkte på, när det gällde mig och mina syskon.

Är du pessimist eller optimist?

– Jag har länge varit optimist, för det finns faktiskt extremt enkla lösningar. Men samtidigt så finns det utmaningar med att så många människor inte verkar vilja förstå. Jag är rädd att inte tillräckligt många förstår i tillräckligt god tid.

Vi träffas på Vasakronans kontor på Dragarbrunnsgatan i ett litet ombonat mötesrum med vintagemöbler, ändå modernt inrett med mjuka fåtöljer runt ett rektangulärt glasbord. I Uppsala brukar hållbarhetschefen för Sveriges största fastighetsbolag dyka upp ungefär en gång i månaden. Huvudkontoret ligger annars på Mäster Samuelsgatan i centrala Stockholm.

Den drivne second hand-fyndaren Anna Denell, klädd i en blåvitblommig topp, matchande byxor och ett par guldglittriga sneakers, kan konstatera att våren har varit yrkesmässigt lyckad. I mars utsågs hon till ”Sveriges bästa hållbarhetschef” av Aktuell Hållbarhet och en vecka innan vi ses publicerar samma tidning sin årliga lista över de 101 hållbarhetsmäktigaste personerna i Sverige.

Anna Denell är med på listan för femte året i rad och hamnar på en hedrande 21:a plats, bästa placeringen hittills. Före sig har hon bland andra Greta Thunberg (etta), miljöminister Isabella Lövin (tvåa) och Svante Axelsson (trea), Uppsalabo och nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

– Att utses till Sveriges bästa hållbarhetschef är ett pris som inte bara är till mig utan till hela Vasakronan. Jag har ju bara fått det fantastiska jobbet att kommunicera allt bra som vi gör i bolaget, säger hon ödmjukt och räknar upp att företaget sedan 2009 halverat energianvändningen i fastighetsbeståndet och att inköpet av grön energi gjort att koldioxidutsläppen minskat stort. Dessutom berättar hon entusiastiskt om hur man lyckats bevisa att så kallad grön finansiering är lönsamt. Vasakronan var först i världen med att ge ut ett slags miljöobligationer, så kallade gröna företagsobligationer, och det långsiktiga målet är att nå 100 procent grön finansiering.

Anna Denell är född och uppvuxen i Uppsala. Besöken ute i naturen med svampplockning och segelsemestrar var en naturlig del av uppväxten. Att odla sina egna grönsaker i trädgården i Berthåga var en självklarhet. Men att hon skulle jobba med hållbarhet efter sin civilingenjörsexamen på Kungliga tekniska högskolan (KTH) 1995 hade hon ingen tanke på. Det var först hösten 2007 som den polletten trillade ner.

Då jobbade hon som affärsområdeschef och satt som åhörare på en stor fastighetskonferens i Stockholm. Inledningstalare var EU-parlamentarikern Anders Wijkman. Ämnet var klimatförändringarna.

– Jag fick en enorm aha-upplevelse. Jag var ju naturvetare och trodde att jag hade koll, men hade nog tänkt att klimatförändringarna skulle ske mycket längre fram i tiden och att det inte berörde mig.

Anders Wijkman pratade om de samhälliga konsekvenserna för nationer, företag och människor.

– Jag insåg att det inte finns någon fråga som är så viktig under min livstid som den här. Sedan gick jag till min arbetsgivare och tjatade om det här, på vartenda möte.

Hon insåg också att klimatfrågan dessutom rymmer affärsmöjligheter.

– Det kan ju låta lite cynisk, men om ett företag inte förstår konsekvenserna av ett förändrat klimat kan det leda till väldigt stora misslyckanden.

2016 stod bygg- och fastighetssektorn för 21 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser, enligt Boverket. Vasakronan gjorde 2018 en vinst på 13 miljarder kronor och är med råge störst på fastigheter i Sverige.

– Men jag tycker helt ärligt att Vasakronan är ett exempel på att det inte finns någon konflikt mellan lönsamhet och hållbarhet. Utan tvärtom kan vi tydligt visa att genom att vara mer hållbara så blir vi också mer lönsamma, säger Anna Denell med eftertryck.

I april 2018 berättade UNT om att fastighetsbolaget beslutat att bygga Sveriges största kontorshus i trä vid Resecentrum. ”Magasin X” blir sju våningar högt med en uthyrbar yta på 11 000 kvadratmeter och ritas av Uppsalabyrån White arkitekter. Det många inte vet är att ett helt annat slags hus planerades från början, i stål och betong. Hösten 2017 var ritningarna så gott som klara.

Några månader tidigare hade Anna Denell börjat fundera på varför så få stora kontorshus byggs i trä. Träd binder koldioxid och är som byggmaterial överlägset när det gäller att minimera klimatavtrycket. Eftersom det är lättare än betong och stål minskar transporternas utsläpp och själva byggprocessen går också snabbare, vilket är bra både för lönsamhet och för klimat.

Det stora problemet är att trä i förhållande till betong har sämre hållfasthetsegenskaper. Det är orsaken till att stora kontorshus, med öppna planlösningar och få bärande väggar, inte ansetts möjliga att bygga med befintlig teknik. Anna Denell diskuterade problemet med några kolleger och började googla runt.

– Jag snubblade över några otroligt coola kontorshus. Det ena låg i Oregon i norra USA, de andra två i Sydney och Brisbane i Australien.

Hon läste vidare och upptäckte till sin förvåning att det var det svenska företaget Stora Enso som levererat trästommarna till Australien.

– Jamen herregud, tänkte jag. Vi har kunskapen och materialet så nära inpå oss och ändå är det ingen i Sverige eller i Norden som bygger kontorshus i trä!

LÄS MER: Stort intresse för Magasin X

Hon lyckades övertyga Vasakronans koncernledning om att ett stort träbygge var möjligt. Ledningen bestämde sig för att gå vidare och undersöka vilka byggprojekt som skulle kunna vara aktuella.

– Det var faktiskt kollegorna här i Uppsala som var modigast. ”Vi kan kolla om det går på Magasin X, det är inte helt omöjligt”, sade de.

Det bestämdes att trähusidén skulle testas. I september drar bygget igång och om allt går enligt planerna blir det inflyttning under 2021. Nyligen ”träfrälsta” Anna Denell berättar glatt att det nu dykt upp flera nya fabriker i Sverige som kan leverera så kallat korslimmat trä för stora trähusbyggen.

Hennes miljöengagemang har också lett till privata val och hon säger att hon försöker ”leva som hon lär”. Hon har elbil, hon åkte tåg till Alperna på sportlovet och hon planerar att sätta upp solceller på sommarhuset på Värmdö. Oron över "vår hejdlösa konsumtion” ledde till att 2012 blev ett köpstoppsår och sedan bestämde hon sig för att bara köpa kläder i second hand-affärer.

– Det är jätteroligt, jag köper kläder, väskor, klockor och smycken. Men inte vissa sportkläder som slits mycket. Och inte nylonstrumpbyxor, skrattar Anna Denell.

ANNA DENELL OM ...

... idolen Greta Thunberg: "Hon har på några få månader lyckats skapa sig både en plattform och ett inflytande som få svenskar har haft."

... att vara på listan över Sveriges hållbarhetsmäktigaste: ”Jag har ju varit med på den några år och flera på listan är, liksom Greta, mina idoler. Plats 21 är min högsta placering hittills och det känns roligt. För tre år sedan var jag på plats 100 och det blev ju lite deppigt.”

... trä som byggnadsmaterial: ”I stället för att använda ett material som släpper ut en massa koldioxid i tillverkningsprocessen, kan man använda ett byggmaterial som har vuxit i skogen och omvandlat koldioxid från luften till kolatomer i cellulosa. Det verkar också som att vi människor trivs och mår bättre i trähus. Men självklart måste träet komma från ett hållbart skogsbruk.”

... lärardrömmen: ”Jag hade en fantastisk lärare när jag gick i mellanstadiet på Eriksskolan i Uppsala. Hon hette Titti Zetterqvist och jag ville bli som hon. Vi skriver fortfarande brev till varandra några gånger per år.”

... sin knäskada: ”Jag gjorde illa knät på sportlovet i Alperna och har inte kunnat löpträna alls. Så i år blir det nog mer simning framöver och kanske ett triathlon-lopp. Målet är att bli så bra att jag ska kunna springa ett maraton igen.”

LÄS MER: Här bygger Vasakronan Uppsalas nya solcellspark

LÄS MER: Vasakronan köper Juvelen vid Resecentrum för halv miljard

ANNA DENELL

Ålder: 46 år.

Gör: Hållbarhetschef på Vasakronan.

Bakgrund: Civilingenjör, inriktning samhällsbyggnad, utbildad på KTH. Har jobbat i fastighetsbranschen sedan examen.

Bor: Villa i Bromma i Stockholm.

Familj: Man och tre barn, 14, 17 och 19 år gamla.

Uppvuxen: Berthåga i Uppsala.

Intressen: Trädgård, matlagning, tycker om att springa långt. Har tävlat i maraton och triathlon på motionsnivå.

Styrkor: Envis, analytiskt, kommunikativ.

Svagheter: ”Oj, det finns så många. Jag är kanske otålig ibland.”

Största rädsla: ”Jag är jätterädd för det som håller på att hända med klimatet.”

När ingen ser: "Surfar jag på Hemnet efter skogsfastigheter."

Oanad talang: ”Jag pratar italienska och kan alla latinska namn på blommorna i min trädgård.”

Läser: ”1793” av Niklas Natt och Dag.

Favoritplats i Uppsala: Botaniska trädgården.

På semestern: Åker vi till Lofoten några dagar och sen blir det sommarhuset på Värmdö och sedan kanske till Västkusten.

Aktuell: Sveriges bästa hållbarhetschef 2019.

MIN BÄSTA SÖNDAG

FrukostInnan frukost tar jag en långpromenad med hunden. På vägen hem passerar jag det lilla lokala bageriet som bakar underbart gott bröd. Köper med mig frallor och ibland ett par croissanter och äter hemma med mängder av kaffe till.

FörmiddagSitter kvar vid köksbordet, sippar på mitt kaffe och lyssnar klart på ”Godmorgon världen” i P1. Pysslar om mina blommor inne och ute i trädgården.

LunchDet blir ofta någon sallad eller en enkel pastarätt. Och mera kaffe.

EftermiddagNågon form av träning tillsammans med maken. Sommartid kan det bli ett par kilometer öppet vatten-simning i Mälaren eller ett långpass löpning.

MiddagÄntligen har alla barn vaknat och kommit hem från träningar och kompisar. Nu kan vi umgås och prata om veckan som kommer. Alla barnen gillar att laga mat så vi lagar middagen tillsammans. Ute på grillen om vädret tillåter eller inne på spisen så att det osar i hela huset.

KvällVi sitter kvar vid det stora bordet i matrummet och gör läxor, förbereder veckans arbete och aktiviteter.

Jag somnar ...... efter en skön kvällspromenad med hunden. Oftast lite försent, inte helt ovanligt att det redan blivit måndag ...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!