I en låg tegelbyggnad på Villavägen, ett stenkast från Botaniska trädgården i Uppsala, ligger Sveriges geologiska undersökning, SGU. SGU är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten som synts mycket i media under sommaren på grund av de alarmerande låga grundvattennivåerna i landet.
Johan Carlström, som arbetar med grundvattenövervakning tar emot i SGU:s reception.
– Själv tycker jag att det är lite jobbigt när tidningarna ringer och jag ska försöka svara på deras frågor på ett begripligt sätt. Därför tänkte jag att det var bra medieträning när ni från UNT hörde av er, säger han leende.
Johan tar oss genom långa korridorer till ett litet labb. Här förvarar han flaskor med renat vatten som används vid provtagningen av grundvatten på 120 mätstationer runtom i landet. Längre ner i korridoren ligger hans arbetsrum. Arbetet med grundvattenövervakning innebär 15 veckor om året ute i fält och just nu förbereder Johan för tre veckor av mätningar i södra Sverige. Som novis är det lätt att tänka att mätinstrumenten som används är avancerade digitala apparater, men verktyget Johan visar upp ser mer ut som ett långt måttband.
– Det här är ett mätverktyg som kallas för klucklod som jag använder för att mäta grundvattennivåer. Den har en tyngd i botten som avger ett kluckande ljud när den nått vattenytan i de marknedsänkta miljörören på våra mätstationer. Klucklodet är ett enkelt och bra verktyg för att göra en korrekt mätning.
Johan ansvarar också för att ta vattenprover på så kallade trendstationer. Många av stationerna har funnits sedan 70-talet.
– Jag tar vattenprover på 65 trendstationer utplacerade från norr till söder. Vi undersöker trender i grundvattenkemin och mäter exempelvis halterna av koppar, bly, arsenik, kadmium och sulfat.
Johan visar en karta över förekomsten av tungmetaller i grundvattnet i Sverige.
– Vi kan se att halterna av bly minskar i grundvattnet vid de flesta av våra mätstationer. En mycket god nyhet i dessa tider. Minskningen beror troligtvis på att vi slutat använda bly i bensin.
En mindre positiv nyhet är att tio nivåstationer i landet visar den lägsta grundvattennivån någonsin för årstiden sedan mätningarna började.
– Vi i Uppsala är inte lika hårt drabbade av de låga grundvattennivåerna som i andra delar av landet tack vare det finurliga systemet med vatten som tas från Fyrisån och sedan filtreras genom Uppsalaåsen. Men vi behöver ändå tänka på att inte slösa vatten i onödan. Var sparsam med vatten på alla sätt det går: duscha kort, diska inte under rinnande vatten och vattna med regnvatten. Och sen kan man prata lugnt och trevligt med grannen om man bor i en kommun med bevattningsförbud, i stället för att anmäla om hen trots alla riktlinjer ändå fyller poolen eller vattnar gräsmattan.
Att vara ute i fält innebär mycket resor, långa arbetsdagar och ensamarbete.
– Man får inte tycka det är jobbigt att vara själv när man ska ut på exkursion i tre veckor på egen hand. Det blir mycket egentid och många hotellnätter.
Förutom att man behöver trivas med ensamarbete och att vara långa perioder hemifrån, kräver jobbet som grundvattenövervakare ett stort mått av noggrannhet.
– Vid provtagningen måste strikta rutiner följas så inte små partiklar kommer in i provet. Då blir det förstört och du får börja om.
En vanlig arbetsdag ute i fält innebär tidiga morgnar och sena kvällar. På en 12- timmarsdag hinner Johan med fyra till fem mätstationer.
– Arbetet går ut på att ta vattenprover i en källa, ett vattenverk eller grundvattenrör. Innan jag kan ta provet i ett rör, sänker jag ner en slang och pumpar upp det befintliga vattnet. Sedan väntar jag på att nytt vatten ska rinna till. På Österlen finns en mätstation där processen tar 30 minuter. Perfekt tid att ta ett dopp i havet under tiden, eller spela en trudelutt på saxofonen!
På en Mosse i Jönköping måste man vänta flera timmar för att kunna ta provet.
– Då sover jag över. I år ska jag ta med min hängmatta och sova ute.
Fördelarna med jobbet i fält är många, bland annat att kunna styra över dagarna själv.
– När jag var ny upplevde jag arbetet som stressigt, men egentligen är det lugnt. Enda tiden jag behöver passa är öppettiderna på postens inlämningsställen eftersom jag skickar iväg vattenprover till labbet dagligen.
En annan fördel med arbetet, väl på plats på kontoret, är kollegorna.
– Vi har härlig stämning här på SGU. Jag dansar folkdans på fritiden och blev tillfrågad att lära kollegorna, så nu håller jag och en kollega i lunchdanser, vilket varit uppskattat.
Johan Carlströmär uppvuxen i Västerås och flyttade till Uppsala för tio år sedan.
– Jag har alltid varit intresserad av miljöfrågor och kände att jag ville göra skillnad och påverka miljön i rätt riktning. Därför föll valet på utbildningen till ingenjör inom miljö- och vattenteknik.
Men just Uppsala som studieort var inte det självklara valet.
– Jag tänkte att jag inte skulle vara så "klyschig" som alla andra. Alla skulle flytta till Uppsala för att plugga, så jag valde Linköping i stället. Sen visade det sig att jag inte trivdes där, så det blev Uppsala till slut ändå.
Examensarbetet skrev han för Hallstaviks pappersbruk, vilket följdes av ett halvårs pilotprojekt hos samma arbetsgivare. Johan skötte testanläggningar där biogas tillverkades av avloppsvatten.
För fyra år sedan såg Johan jobbannonsen på SGU och lockades av chansen jobba ute i fält.
Nu tio år senare med studentlivet bakom sig, trivs han fortfarande jättebra både med jobbet och med Uppsala som stad.
– Jag gillar Uppsalas människor och kulturliv. Och närheten till naturen.
Närheten till Hågadalen från lägenheten i Eriksberg gör att han tillbringar mycket tid åt promenader och joggingturer.
– Jag har nyss köpt en hängmatta och sover ibland ute i Hågadalen för att få en naturupplevelse. Det ger mig en känsla av frihet. Jag har ett regnskydd om det skulle regna på natten.
Förutom natur och dans ägnar Johan fritiden åt musik. Han spelar gitarr, sopransaxofon och sjunger. Han är också med i ett band som gör akustisk musik av TV-spelsmusik från gamla Super-Mario och Zeldaspel. Bandmedlemmarna spelar piano, trummor, mandolin och saxofon.
– Till hösten tänkte jag faktiskt jobba lite mindre och satsa på mitt gitarrspelande. Jag vill bli bättre på att kompa mig själv och andra när vi spelar folkmusik.
Anna-Mikaela.Lindberg@unt.se