Nytt lärcentrum invigt med bandklippning

Under måndagen klipptes bandet för Lärteamet – en ny verksamhet för vuxna som behöver stöd i sina studier.

Mikael Brant-Lundin och Mattias Askerson (M) från Sigtuna kommun samt Henrik Thureson och rektor Marie Eklund från Sollentuna kommun, invigde Lärteamet.

Mikael Brant-Lundin och Mattias Askerson (M) från Sigtuna kommun samt Henrik Thureson och rektor Marie Eklund från Sollentuna kommun, invigde Lärteamet.

Foto: Maria Lindblom

Sollentuna kommun2019-11-06 11:06

Lärteamet är ett statligt finansierat projekt som drivs av Sollentuna och Sigtuna kommuner. Här finns lugna, hemliknande rum och ett kök med mikrovågsugnar. Eleverna kommer att kunna få hjälp med exempelvis studieteknik och coachning.

– Vi kommer att ha öppet här på Turebergsvägen i Sollentuna hela dagarna, även under lunchtid. Sedan finns vid behov möjlighet att boka tider på tisdagar i Sigtuna, säger kurator Joanna Furmanski, en av dem som arbetar i Lärteamet.

I teamet möter eleverna också specialpedagog och projektledare Ulrika Jörlén samt specialpedagog Kerstin Karlin.

De tre tar emot vuxna elever som planerar att studera på grundläggande och gymnasial nivå, eller på SFI. Det handlar exempelvis om personer som har diagnoser, har upplevt krigstrauman eller som har drabbats av något annat i livet som stör studierna.

Men det är bara de som är folkbokförda i Sigtuna eller Sollentuna kommuner som får hjälp här. Det krävs också att man har fått ett så kallat anpassningsförslag för att få komma till Lärteamet.

– Om vi märker under antagningsprocessen eller under vägledande samtal att en elev har behov av extra stöd, så görs först ett anpassningsförslag tillsammans med eleven på Kunskapsparken i Sollentuna eller på Sigtuna Kompetenscentrum på Raisiogatan i Märsta, säger Emma Kapusta Rönnberg.

Kunskapsparken och Sigtuna Kompetenscentrum är där de två kommunernas ordinarie vuxenutbildningar samordnas.

Att vuxenutbildningar har elevhälsa av det här slaget är väldigt ovanligt, enligt Emma Kapusta Rönnberg. I alla andra skolformer är det lagstadgat. 

– Underligt nog så är elevhälsa inte lagstadgat i vuxenutbildningen. Till oss kommer ju en del som misslyckats av olika anledningar i skolan tidigare, eller elever som inte har någon skolbakgrund alls, då är det viktigt att få stöd från början så att man lär sig hur man ska studera för att lyckas istället, säger Emma Kapusta Rönnberg som hoppas att Lärteamet kan få fortsätta sitt arbete även efter att projektpengarna tagit slut om cirka ett år.

Mikael Brant-Lundin, chef för Sigtuna kommuns utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltning, var en av dem som var på plats för att inviga de nya lokalerna. Han tror att Lärteamet kommer att göra nytta även för kommunens ekonomi.

– Ja, alla sätt att få fler i arbete och utbildning är win-win, både för kommunen och eleverna, säger Mikael Brant-Lundin.

Teamet består av kurator Joanna Furmanski och specialpedagog Kerstin Karlin som syns på bilden. Projektledare är specialpedagog Ulrika Jörlén .
Teamet består av kurator Joanna Furmanski och specialpedagog Kerstin Karlin som syns på bilden. Projektledare är specialpedagog Ulrika Jörlén .
Karta: Turebergsvägen 1b
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!