Solel nästa för EAAB

En av Östhammars största privata arbetsgivare, bemanningsföretaget Extra arbetskraft i Uppland AB, går in i en ny bransch och ska få Norduppland att få upp ögonen för solel.

Reine Bergslo, grundare av Extra abetskraft AB.

Reine Bergslo, grundare av Extra abetskraft AB.

Foto: Erik Leijonhufvud

Solenergi2017-01-22 14:00

I dag driver entreprenad- och bemanningsföretaget EAAB, med ett åttiotal anställda, verksamhet inom branscherna bygg och mekanik. Men nu vill en av delägarna, Reine Bergslo, lägga till ett ben. Han har bildat företaget Solcellen som på sikt ska bli ett dotterföretag till EAAB.

– Jag är teknik- och miljöintresserad. Solel har jag intresserat mig för i tio år, och jag har länge velat starta ett solelsföretag, men inte vetat hur.

Nu har han gått utbildningar och fått kontakt med grossistföretaget Kraftpojkarna som säljer solceller. Bitarna har fallit på plats.

– Vi ska sälja nyckelfärdiga solcellssystem till villaägare, bostadsrättföreningar och företag.

Hur är intresset för solel?

– Energimyndigheten har gjort en undersökning som visar att 20 procent av svenskarna är redo att köpa solceller. Om man skulle översätta den siffran till Norduppland innebär det cirka 2 600 hushåll. Sen vet du hur det är. När grannen köper en altan så gör du det. Om du köper en markis så gör grannen det.

Kostnaden för en solcellsutrustning för en normalvilla ligger på mellan 100 000 och 150 000 kronor. För den investeringen är målet att så många som möjligt ska gå jämnt upp, det vill säga lyckas sälja lika mycket solel som man sedan köper tillbaka av sin elleverantör, när solcellerna går på lågvarv. Efter åtta till tolv år ska investeringen vara betald.

Men 150 000 kronor – hur många villaägare kan hala upp det ur bakfickan?

– Vi har ett samarbete med ett finansbolag som kan ge våra kunder lån.

Målet är att till våren börja sälja en anläggning i veckan.

Reine Bergslo ser förstås möjligheter att tjäna pengar på den nya verksamheten, men lika mycket handlar om det att ”göra avtryck” och slå ett slag för miljön.

– Det är en enorm miljövinst. Jag blev chockad när jag såg räkneexempel på det.

Han berättar att en solelsanläggning på en villa som producerar 10 000 kilowattimmar räcker för att en elbil ska kunna köra 5 000 mil. Drygt ett varv runt jorden.

– Det visar att en villa drar mycket energi, och omvandlar man energin till koldioxid börjar man grina.

Första steget för Solcellen blir att informera och Reine Bergslo beger sig i slutet av januari ut på en informationsturné i Tierp och Östhammar.

Så nu vill du att alla hus som byggs placerar taket mot söder?

– Ja, det borde vara ett krav för att få bygglov.

Fakta

Stort intresse – men liten produktion

Solenergin står för endast 0,1 procent av Sveriges totala elproduktion. Den blygsamma andelen kan jämföras med Tyskland och Italien där solenergin står för 8 procent.

Solceller har använts sedan 1950-talet, då främst för elförsörjning av satelliter ute i rymden. I dag finns tekniken inom en mängd olika områden, där den solcellsdrivna miniräknaren kanske är den mest kända och spridda.

Man skiljer på solfångare och solceller. I en solfångare omvandlas solinstrålningen till värme. I en solcell görs solinstrålningen om till elektricitet. De solcellsmoduler som är vanligast på marknaden i dag har en verkningsgrad på runt 15 procent. Det innebär att 15 procent av solenergin omvandlas till el.

Källor: svensksolenergi.se, dn.se, energimyndighete.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!