Margit Bergström i hembygdsföreningen kommer att hålla ihop de dussintalet kvinnorna i köket som ska laga maten. Hon ärar sin generations mat så länge hon lever:
– Jag älskar mat från den här perioden. Vi kallar evenemanget Gammaldags mat och det är ett sätt för oss att försöka bevara den gamla matkulturen. Många barn och unga i dag har nog inte ens hört talas om de rätter vi dukar fram i buffén, än mindre ätit och smakat, säger hon när vi träffas i Söderögården tillsammans med hembygdsföreningens ordförande Hans Tibell.
Margit har två barnbarn, tre och sex år gamla, men hon tänker vänta med att bjuda dem på just den här maten tills de blivit några år äldre. Hon tror de uppskattar rätterna bättre då.
– Några av rätterna har ju speciella smaker för dagens barn. Men jag hoppas många unga tar chansen och kommer hit på lördag och smakar av rätterna, säger hon med ett inbjudande leende.
På brödsidan finns kavring och Upplandskubb, vid sidan av köttsoppa med klimp - alltså högrev som kokas i bit riktigt mör i en mustig buljong, tills köttet faller isär. På smörgåsbordet finns också bondbönssoppa, saltströmming, strömmingslåda och spicken sill, det vill säga urvattnad sill, blir som gravad.
Andra rätter som finns är stuvade gröna ärtor, pepparrotskött och paltbröd. Äggröra med fläsk. Leverpastej. Korvkaka. Köttbullar. Istersmör. Korngrynspudding och Tunga innan det är dags för desserter:
Kalvdans med sylt. Vinbärskräm med kanel. Änglamat. Formar med grädde och sylt.
Till kokkaffet bjuds det på rullrån och Söderötårta, med bitsocker i gammal stil till den som vill ha.
Drycker är svagdricka och enbärsdricka.
– Leverpastejen tar längst tid att göra, inflikar Margit när hon berättat om innehållet i buffén.
– Som du ser så serverar vi inte rysk kaviar och ostron, utan ganska enkel vardagsmat från förr, säger Hans Tibell som blir lyrisk när han talar om strömmingsrätterna som serveras.
Margit äter det mesta av bufférätterna än i dag, utom spicken sill och paltbröd.
Hans håller sig mer till nutida rätter, men har ätit det mesta av det som står på menyn.
Jonas Hedén är handlare och ska leverera råvarorna. Han, som är 35 år, känner till rätterna, men har provat ytterst få.
– Pepparrotskött har jag ätit och när det varit julbord har tunga tillagats i lapskojs, säger Jonas som inte ser några problem med att leverera råvarorna; några specialbeställningar behöver inte göras.
Allt under dagen handlar inte om att äta och dricka. På Söderögården kommer även en utställning att finnas med hantverkare, gamla brödfat, förkläden, svagdrickskrus och tillbringare och annat.
– Allt mat som serveras lagas på plats i Söderögårdens moderniserade kök. Tungan är redan lagd i blöt. Recepten är rätt så okomplicerade, maten är billig och var därför vanlig i hushåll där man inte hade det alltför fett, säger Margit Bergström.
– Det var verkligen ingen lyxmat. I dag hör sådant som vetebröd, läsk och kakor till vardagen, så var det inte förr, fyller Hans Tibell i.
– Första gången jag drack läsk som barn, jag tror det var Loranga, sved det så på tungan så jag spottade ut läsken diskret. Glass fick man på silverfat när det var bondkalas. Glass och läsk, liksom frukt och grönt var lyx då, säger Margit.
I samband med Gammaldags mat håller Jonas Hedén en föreläsning om ekologisk mat kontra kommersiell mat:
– För att må bra måste vi äta mer ekologisk mat och vi måste komma bort ifrån halvfabrikat så långt det går. På Gammaldags mat ska vi tillämpa det synsättet, säger han.