Mattias Jansson öppnar bakluckan till skåpbilen och plockar med sig några behållare. Han är projektanställd på Tierpsbyggen och ska fram till i mars arbeta med att leverera matavfallsbehållare, påsar och se till att det finns bruna kärl att kasta kaffesump och hushållspapper i.
På Tamms väg i Söderfors är det inte så många hemma, men här och där öppnas dörren och Mattias Jansson blir av med några uppsättningar. Totalt är det 1 800 lägenheter i kommunen som ska utrustas.
– Oj, här har det inte kommit några nya kärl, säger Mattias Jansson när vi styr mot ett vitt flerfamiljshus på Tamms väg 11.
Information har gått ut om de nya rutinerna, men allt är inte på plats än, och Mattias Jansson grunnar på om 9.30 är den bästa tiden att vara ute och knacka på. Han funderar också över om Tierpsbyggen ska försöka få till ett samarbete med Hyresgästföreningen för att få snurr på utdelningen.
– Vi får se, det är andra dagen som jag jobbar med det här.
Guaba Mokonen Fray öppnar dörren och välkomnar oss in. Nyfiket och uppmärksamt lyssnar hon när Mattias Jansson berättar om påsen som helst ska tömmas var tredje dag för att hållas fräsch. Och att det är mestadels saker som man kan äta som ska slängas i den bruna behållaren.
– Nej, nej, det här är inte svårt. Det kommer att gå jättebra, säger hon samtidigt som sonen Temsgen Berhane kommer ut i köket och blir informerad.
Beslutet om att samla in matavfall togs av kommunfullmäktige redan i september 2015. Förra året gick kommunens olika verksamheter över till att samla in matavfall och de närmaste månaderna är det boende i Tierpsbyggen som ska slussas in i systemet tillsammans med villaägare och bostadsrättsinnehavare. Målet är att hela kommunen ska samla in matavfall 2017.
Camilla Rosén på Tierps Energi och Miljö AB är projektledare för matavfallsinhämtningen.
– Vi har gjort en beräkning om att kommunen, när all insamling är i gång, kommer att få in 1 000 ton matavfall per år, säger Camilla Rosén.
Hon tycker att det är hög tid att Tierp följer andra kommuner och tar hand om matavfallet.
– Det ska kännas naturligt. Matavfallet går till en biogasanläggning i Uppsala och sen får bönderna i Norduppland ta del av biogödseln. Så man kan säga att det vi slänger kommer tillbaka på tallriken.