– Då Högsta förvaltningsdomstolen är den högsta rättsliga insatsen i den här frågan så är nog möjligheten liten att vi får genomföra våra planer, säger Britt Pagard, ordförande i kyrkorådet i Söderfors-Tierps församling.
Ansökan om en handikappanpassning av kyrkan i Söderfors har pågått i snart fem år och passerat samtliga svenska rättsinstanser.
Från församlingens sida har man velat ta upp en ny entré i tornmurens norra vägg samt göra en golvhöjning och ny ramp för att underlätta in- och utpassage till kyrkan för besökare.
I kammarrätten, som är den näst högsta rättsinstansen i frågan, fick församlingen klartecken till en ombyggnad av kyrkan, som uppfördes mellan åren 1789 och 1794. Länsstyrelsen i Uppsala län och Riksantikvarieämbetet har under hela rättsprocessen varit emot och sagt nej till församlingens planer.
Båda två överklagade också kammarrättens beslut till högsta förvaltningsdomstolen då de menade att det inte var förenligt med det kulturhistoriska värdet och kulturmiljölagen att göra den här typen av ingrepp. Båda har menat att det finns en paragraf i kulturmiljölagen som säger att kyrkor byggda före 1939 inte väsentligt får ändras utan länsstyrelsens tillstånd.
Högsta förvaltningsdomstolen valde att pröva frågan. I sitt beslut väljer domstolen att gå på länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetets linje.
– Vi ska titta på möjligheten att ta frågan vidare och få den prövad i en övernationell domstol. Men frågan är om den bryr sig om en församling vill få slå ut en vägg på en kyrka i Söderfors i norra Uppland, säger Britt Pagard.
Parallellt med att församlingen ska undersöka möjligheten att överklaga så ska man även titta på alternativa handikapplösningar för kyrkan.
– Vi måste hitta en lösning på frågan då vi har församlingsmedlemmar som i dag har problem att ta sig in i kyrkan. Vi har i dag en tillfällig handikapplösning vid den befintliga entrén. Kanske kan vi göra något åt den. Vi ska prata med vår arkitekt för att se vilka möjligheter det finns att förlänga den, säger Britt Pagard.
Sedan tidigare har det gjorts renoveringar för sexton miljoner kronor i kyrkan.
– Att slå upp kyrkväggen var den mest effektiva och bästa lösningen. Det skulle ha gett en bra helhetslösning och hängt samman med den övriga renoveringen av kyrkan, menar Britt Pagard.