Hoppet lever för kyrkan i Söderfors

Hoppet om en ombyggnad av kyrkan i Söderfors lever för den lokala församlingen. Efter motgångar i flera rättsinstanser ska nu högsta förvaltningsdomstolen ge besked.

Högsta förvaltningsdomstolen ska på plats granska vilka handikappanpassningar som den lokala församlingen vill göra av Söderfors kyrka innan man fattar beslut.

Högsta förvaltningsdomstolen ska på plats granska vilka handikappanpassningar som den lokala församlingen vill göra av Söderfors kyrka innan man fattar beslut.

Foto: Kjell Sjöberg

Söderfors2019-09-11 09:00

– Att högsta förvaltningsrätten prövar ärendet och dessutom kommer ut till Söderfors och tittar vad vi vill göra är oerhört positivt. Det ger oss möjligheten att förklara saker och ting på ett bra sätt, säger Britt Pagard, ordförande i kyrkorådet i Söderfors-Tierps församling.

Både hos länsstyrelsen och förvaltningsrätten har Söderfors-Tierps församling fått nej på sina planer att handikappanpassa kyrkan och ta upp ny entré i tornmurens norra vägg samt göra en golvhöjning och ny ramp för att underlätta in- och utpassage till kyrkan. Båda instanserna menar att ingreppen varit för stora med tanke på kyrkans kulturhistoriska värde.

Efter förvaltningsrättens nej överklagade församlingen beslutet till kammarrätten som valde att säga ja till församlingens planer. 

Det beslutet överklagades då av länsstyrelsen till högsta förvaltningsdomstolen. Efter prövning beslutade rätten att ta upp ärendet då man anser att det är principiellt intressant. 

– Vi har redan lagt sexton miljoner kronor på renoveringar av kyrkan och om vi inte får göra detta blir ju inte renoveringen fullständig. Dessutom är detta viktigt eftersom vissa människor i dag inte har möjlighet att komma in i kyrkan på grund av att handikappanpassningen inte är tillräcklig, säger Britt Pagard.

Högsta förvaltningsrättens besök i Söderfors kommer att äga rum i slutet av oktober och därefter ska ett beslut i frågan tas av rätten.

Karta: Söderfors kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!