Tanken på att göra en bok om bruksorten Söderfors har de båda fotograferna Björn Ullhagen och Roger Lööf haft under tio år. Av olika orsaker har projektet tagit lite tid - men nu är boken snart klar och i november kommer den ut bokhandeln.
– Under åren har vi fått höra en massa intressanta och spännande historier om Söderfors som vi vill dokumentera, berättar Roger Lööf.
I boken "Med historien in i framtiden" skildras Söderfors bruk historia. I boken varvar trion texter och bilder om dåtid och nutid om bruket, industrin och människorna bakom.
– I boken försöker vi förklara varför Söderfors är den enda av de uppländska bruksorterna där det i dag finns industriell verksamhet, förklarar Kersti Kollberg som svarat för texterna i boken.
Det hela tar sitt avstamp när bergmästaren Claes Depken - sedemera Anckarström - i mitten på 1600-talet anlade bruket i Söderfors och till en början specialiserade sig på att tillverka ankare till svenska flottan. Det bruk som Depken lade grunden till köptes 1748 av Claes Grill.
Kersti Kollberg berättar att hon under sitt arbete hittat många spännande historier, bland annat om kvinnorna i släkten Grill.
– Anna Johanna Grill den yngre var en intressant kvinna som på 1700-talet följde med sin man på studieresor till England där hon bland annat skrev texter om teknik samt studerade hur man anlade trädgårdar, berättar Kersti Kollberg.
Släkten Grill ägde bruket till 1907 då man sålde det till Stora Kopparberg. I dag har bruket franska ägare och heter Erasteel. På orten finns även Söderfors Steel, Damasteel och Habia Cable med större produktionsanläggningar.
I boken försöker de svara på varför Söderfors klarat av att behålla sin position som en industriort från 1600-talet och fram till i dag.
– En viktig faktor var att släkten Grill hade kapital att satsa som gjorde att man kunde bygga upp en industri med god teknik och duktig arbetskraft. Jag tror även att man var lyhörda och kunde ställa om sin produktion när behoven ändrades från militär till mera civil produktion av stångjärn, säger Kersti Kollberg.
Björn Ullhagen och Kersti Kollberg har även skrivit en bok om Strömsbergs bruk och tidigare år kom boken "Jernets fångar" ut som handlar smederna på bruket i Österbybruk. Om det blir några ytterligare böcker om de uppländska bruken vet de inte.
– Det får vi se, säger Björn Ullhagen.