Projektet påbörjades i början av förra året och omfattade från början 20 personer uppdelade på två grupper. Under året har några personer fått jobb eller startat egen verksamhet och några andra har tillkommit, men för åtta av dem var det alltså sista dagen på jobbet på tisdagen. Alla är inne i den etableringsfas på två år som Arbetsförmedlingen ansvarar för sedan 2010. Det betyder att de som deltagit i skogsprojektet har gjort det på halvtid, medan de har studerat svenska för invandrare (SFI) resterande tid.
Under året som gått har deltagarna fått lära sig arbeta med röjsåg och motorsåg, redskap som de också har haft möjlighet att ta körkort för. I uppdragen har ingått att avverka, dela upp stammarna, röja och transportera virke och ris.
Faisal Asalem och Mammdoh Hamo från Syrien är två av dem som deltagit i projektet. De är nöjda med det som varit.
– Allt har varit jättebra, menar de samstämmigt.
Den svenska skogen var en ny upplevelse för dem.
– I Syrien finns det nästan ingen skog. Det som finns är olivträd och annan odlad skog, säger Faisal Asalem.
Både han och Mammdoh Hamo jobbade med marmorsten i hemlandet, till exempel med montering och dekorering i kök och butiker. I Sverige kan de tänka sig att fortsätta att jobba i skogen.
– Men vi kan göra vad som helst. Det enda vi vill är att komma i gång och arbeta, säger Mammdoh Hamo som har fru och två barn som sitter fast i Turkiet eftersom de saknar syriska pass.
Av det 18 som nu säger farväl till skogen är tolv från Syrien, fyra från Eritrea och två från Somalia. De har alla uppehållstillstånd i Sverige och behöver inte oroa sig för att tvingas lämna landet. Knappt hälften av dem är bosatta i Skutskär, fyra i Söderfors och resten i Uppsala.
De har framför allt arbetat i trakterna kring Vassunda och Linnés Hammarby utanför Uppsala.
– I Vassunda har vi tagit fram fornminnen och även frihuggit ekar, medan vi i Linnés Hammarby frihuggit för fårhagar, berättar Torbjörn Fredin som lett de båda gruppernas arbete tillsammans med lagbasen Fouad Abdul-Fattah.
En viktig del i projektet är att lära sig prata svenska. I den grupp som träffades i Söderfors på tisdagen är alla utom en från Syrien, vilket kanske inte varit det bästa för språkträningen.
– Men kommunikationen fungerar. Jag har lärt mig en del arabiska ord också, säger Torbjörn Fredin.