Spelet handlar om Söderfors bruks historia från slutet av 1600-talet, fram till modern tid. Fokus ligger på 1700-talet och den så kallade Grillska epoken. Den tidsperioden var helt enkelt mest händelserik i Söderfors.
Vallonbruket anlades år 1676 av bergmästaren Claes Depken för tillverkning av ankare. År 1748 köptes Söderfors av direktören i Ostindiska kompaniet, Claes Grill. Släkten Grill ägde Söderfors Bruk fram till tidigt 1800-tal. Adolf Ulric Grill, till exempel, byggde den engelska parken med grekiskt tempel.
– Syner vid Södra forsen spelar an på alla de människor som haft visioner om att utveckla vallonbruket Söderfors och fört det vidare. Vi gör nedslag i olika händelser och tidsepoker, säger Inger Åhs-Kjellén som tillsammans med hennes man Jan Kjellén är två av ensemblens amatörskådespelare och är medlemmar i Söderfors Entertaiment, föreningen som sätter upp bruksspelet.
Persongalleriet i Syner vid Södra forsen är stort.
– Vi gestaltar brukspatroner med sina patronessor, brukstjänstemän, smeder, drängar, pigor, änkor, Hedesundabönder, två poeter som kryddar bruksspelet och flera andra. Strömkarlen och den mystiska kvinnan, som håller till vid den viktiga Södra forsen, skådar framåt och håller ihop berättelsen, berättar Jan Kjellén.
Drivkraften för Jan och Inger är att roa och underhålla:
– Vi vill att det händer saker i Söderfors och hoppas att publiken får en bättre känsla och större kunskap om vårt vallonbruk genom att se Syner vid Södra forsen, säger Jan.
För 15 år sedan sattes revyn Pangsjonat Resthagen upp. Sedan dröjde det till för fem år sedan innan den musikaliska kabarén Viva Italia, framfördes i Parkhallen.
Nu är det dags för bruksspelet Syner vid södra forsen. Spelet som nu får nypremiär skrevs av Katarina Ehnmark för Söderfors Hembygdsförening och hade urpremiär år 2001.