Det är sista dagen på jobbet. I Björn Leiflers arbetsrum gapar ytorna öde och tomma.Bara en papperskorg, några brevkorgar i plast, en liten hurts med en telefon, en bänk med dator och skärm och en uppsättning glas finns kvar. När den här fredagen före nyårsaftonen är slut har också dessa föremål flyttats bort.
Förra veckan kom den sista patienten till Brukshälsan.
– Du skulle ha sett! Borden dignade av blommor. Många kunder och patienter kom för att visa sin uppskattning, säger Björn Leifler, stryker handen över pannan, tittar ut genom fönstret mot älven och fortsätter:
– Det är sorgligt att inte Brukshälsan lever vidare. Om landstinget hade placerat en distriktssköterska här så hade jag fortsatt två dagar i veckan, men landstinget ville inte. Och ingen läkare ville ta över. Att ta in hyrläkare hade blivit för dyrt och att driva Brukshälsan ensam är omöjligt. Så jag hade inget annat val än att slå igen.
Han bildade Brukshälsan år 1995, men kom till företagshälsovården Tierpshälsan redan år 1986. Så han har varit läkare i Tierp och Söderfors i 40 år. Under alla år har han varit sjuk en dag. Året var 1993. Den dagen hade han 40 graders feber.
– Min affärsidé i Brukshälsan har varit att kombinera företagshälsovård med en vårdcentral. När jag startade Brukshälsan hade jag med mig omkring 800 listade patienter från Tierpshälsan. Nu när jag slutar var jag uppe i cirka 2 500 listade patienter och hade jag nio anställda. Vi har expanderat hela tiden. Vi har inte själva kallat patienter och kunder. De har själva tagit ansvar. Konceptet har gått ut på att patienter och kunder kommer hit när dom själva behöver. Vi har alltid haft korta väntetider, högst tre dagar. Men för det mesta har patienter fått en tid samma dag de kontaktat oss. Det har visat sig att vårdcentraler och andra inrättningar som kallar patienter ofta får återbud eller också så vill man byta dag.
I vår fyller Björn Leifler 70 år. Men han tänker inte leva ett tillbakalutat liv i sommarvillan på skärgårdsön Arholma eller från lägenheten på Lidingö.
– Hm... Älmsta vårdcentral ligger nära Arholma... Jag ska höra mig för om jag kan jobba där två dagar i veckan, säger Björn Leifler och förklarar att drivkraften varit patienternas bästa.
Ja, patienternas bästa; han har satsat allt på Brukshälsan. Någon fyrtio timmars arbetsvecka har det minsann aldrig blivit. I år har han inte tagit semester.
– Jag har försummat barn och barnbarn. Jag har känt ett sådant enormt stort ansvar för patienterna, kunderna och verksamheten. Jag kan likna Brukshälsan vid en stor ladugård med kor. Inte kan man ta ledigt som bonde och bara åka bort från djuren, säger han eftertänktsamt och berättar att hans föräldrar en lantgård i Västergötland på vilken han växte upp.
Litet längre bort i korridoren hörs röster. Några anställda plockar ihop de allra sista sista föremålen som ska ut ur huset före klockan fem när Brukshälsan slår igen klockan fem den här fredagseftermiddagen dagen före nyårsaftonen. Brukshälsans avtal med Landstinget om vårdcentralen går ut när det nya året rings in. Fastigheten är såld, men det är oklart vad den kommer att användas till.
– Det behövs en läkare i Söderfors, säger Björn Leifler och minner om att den första företagsläkaren etablerade sig i Söderfors år 1721.
Nu har historiens långa företagsläkarlinje i Söderfors nått sitt slut, men vem vet, historien kanske upprepar sig?