En mobilfilm fångar ett brutalt skeende på en skola i Stockholm. En samling ungdomar står omkring två killar som riktar slag och sparkar mot varandra. Fenomenet kallas för "manning" eller "mannar" och sprids via sociala medier.
– Jag tror många av de här ungdomarna mår otroligt dåligt men det kan vara svårt för dem att säga till, säger polisen Jörgen Backström till SVT Stockholm.
Uppsalapolisens presstalesperson Lisa Sannervik uppger att polisen inte stött på fenomenet men att man fått frågor om "manning". Fenomenet verkar inte ha spridit sig till skolorna i Uppsala.
– Jag såg videon och blev förbluffad. Jag har inte hört talas om detta på någon av mina skolor, säger Jörgen Norman, rektor på Celsiusskolan och Uvengymnasiet.
Rolf Viberg, rektor på Lundellska skolan har diskuterat fenomenet med sina kolleger och uppger att ingen känner igen det. På Katedralskolan uppger rektor Heléne Lagerqvist att man inte fått några signaler kring att eleverna ska vara involverade i "manning" men att man är noga i sitt arbete kring liknande trender. På Gränbyskolan jobbar man aktivt mot kränkningar och våld i sociala medier.
– Vi har inte fått signaler om att ”manning” förekommer på skolan. Kränkningar och våld i sociala medier hanteras i samarbete med polisen och Uppsala ungdomsjour, säger Lisa Blom, elevhälsokoordinator.
Hilde Wiberg på ungdomsjouren uppger att det kan förekomma riggade slagsmål i Uppsala men att det i sådana fall ofta rör sig om att göra upp i en konflikt istället för "manning". Men det förekommer andra kränkande trender och våldsamma fenomen.
"Bötning" är ett exempel. Där förloraren i exempelvis pingis, kortspel eller biljard tvingas köpa energidryck eller choklad till vinnaren.
– De fiktiva skulderna kan växa till hot eller att unga tvingas lämna ifrån sig pengar, mobiler eller kläder, berättar Hilde Wiberg.
Även "Challenges" förekommer, där en elev utmanas till att exempelvis skada sig själv eller andra, gå på tunn is eller lägga sig på vägen.
– Många unga har svårt att själva berätta vad de utsatts för, det är lättare att berätta att de hört om någon annan som utsatts. Det är mycket skuld och skam kopplat till denna typ av utsatthet, säger Hilde Wiberg.