Vill åter tända ljusen i luciakronan

Förr tindrade ljusen i världens största luciakrona. Kronljusen i plåt lyste upp kommunhusets fasad varje jul. Det gör de inte längre. Luciakronan ligger slängd under en gran i skogen och rostar sönder.

Luciakronan i Skutskär

Luciakronan i Skutskär

Foto: Sten Olov Svensson

Skutskär2016-12-13 06:00

Men för Fredrik Wassberg i Skutskär har inte hoppets låga slocknat att åter tända ljusen i luciakronan och montera upp den på en central plats i Skutskär, en plats där kronan kan sprida ljus och värme till många.

Nu vill han göra den snyggare och finare än någonsin med föreningen Luciakronans vänner.

Fredrik Wassberg har ett särskilt förhållande till luciakronan. Som så många andra Skutskärsbor. Varje lucia och vinter när den spred sitt varma ljus vid Älvkarleby kommunhus, snett mitt emot biblioteket, var han vid den. Det är exakt 30 år sedan kronan sattes upp första gången. Året var 1986.

– Jag var fem, sex år. För mig som så många andra i Skutskär betydde luciakronan så mycket. Den satte Skutskär på kartan. Vi samlades vid den, den höjde atmosfären och stämningen och varje år kröntes lucia där. Ett år blev min storasyster Therese lucia. Jag kände mig jättestolt. Senast luciakronan restes var 1998, berättar Fredrik Wassberg.

Älvkarleby kommun som äger luciakronan fann att den behövde renoveras. Men det fanns inga kommunala pengar till ansiktslyftningen. Kommunen beslöt därför att den inte skulle sättas upp igen. Så slängdes den i skogen under en gran.

För några år sedan blåste Fredrik Wassberg liv i idén att väcka luciakronan ur sin törnrosasömn.

– Det spreds en fundering på facebook om vem som äger luciakronan. Många bofasta ville få upp den igen. Vi tog reda på var den var slängd i skogen och bildade en luciaförening, Luciakronans vänner. Vi samlade in pengar till en renovering, skrev ett medborgarförslag om att föreningen skulle få överta kronan, säger Fredrik Wassberg.

För ett år sedan tog Älvkarleby kommun ställning: Luciakronans vänner får kronan gratis. Senast sista december i år måste föreningen ta ställning till om de tänker hämta den.

Problemet är att Älvkarleby kommun skrivit in i beslutet att luciakronan får sättas upp på annan mark än kommunens, bara privat mark alltså. Kommunen förordar platsen vid Resecentrum, några kilometer från kronans ursprungliga plats.

– Luciakronan skuffas undan om den ställs vid Resecentrum. Det är ingen bra plats. Den ger inte den rätta känslan där. Den ska lysa i centrala Skutskär. Vi vill att kommunen hjälper till så vi får en plats mer centralt så att många bofasta och förbipasserande ser den. Det finns bra områden nära kommunhuset, säger Fredrik Wassberg.

Plåten och stommen till luciakronan är intakt där den ligger och rostar under granen i skogen. En del svetsjobb och målningsarbeten behövs för att få den fin igen.

– Med dagens LED-lampor skulle vi kunna skapa hur läcker belysning som helst, säger han.

Luciakronan som finns med i Guinnes rekordbok som världens största luciakrona har 8 kronljus, 124 ljuspunkter, är 7,5 meter hög, 10 meter i diameter och väger 3,5 ton. Företagarna som låg bakom idén ville placera orten på kartan genom att resa något som Skutskär var "världsbäst" på.

– Vi har en renoveringsplats på Södra industriområdet. Men vi behöver sannolikt minst 50 000 kronor till renoveringen. Visionen är att luciakronan blir ett landmärke för Skutskär, där lucia åter kan krönas. Där vi kan ha olika evenemang och aktiviteter och föra traditioner som lucia vidare.

Maj-Britt Lundberg vid Älvkarleby kommun tycker kommunens beslut är generöst:

– Jag hoppas föreningen hämtar kronan. De har inget att förlora på att ha den tills deras planer klarnar. Det borde finnas central mark längs väg 76, nära centrum. Både Willys och Folkets hus har gott om mark. Tyvärr är markområdet vid kommunhuset sålt till en byggherre, så där finns ingen plats för kronan på sikt, säger hon.

Agneta Hockman, ordförande i Luciakronans vänner, hoppas kommunen trots allt går in med en hjälpande hand:

– Ställer vi kronan på privat mark måste vi ha ett tioårigt avtal att kronan får stå kvar. Det är mycket arbete att få den på plats med ett stor fundament. Om kommunen går in och hjälper oss med en central plats är vi mer trygga på lång sikt, säger Agneta Hockman.

Innan nyårsklockorna ringer in det nya året ska luciaföreningen ge besked om de bärgar kronan i skogen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!