Från 1 oktober hävs det nationella besöksförbudet på äldreboenden. Men redan under försommaren och sommaren har anhöriga kunnat besöka Tallmons vård- och omsorgsboende.
– I första hand har besöken skett utomhus. Det har även varit möjligt att träffas inomhus i en särskilt anpassad lokal. Det nya från och med första oktober är att besök tillåts i den enskildes lägenhet, säger Lena Isokivelä, förvaltningschef.
Antalet besökare begränsas dock till max två per lägenhet.
Tallmon, som är Älvkarleby kommuns enda äldreboende, öppnades i oktober 2019. Fem månader senare fick det sina första dödsfall i coronavirusets spår.
– Under perioden har totalt tolv personer testats positivt för covid-19. Mars till april vårdade vi ytterligare 36 personer med symptom. Den sista friskförklarades i början av maj.
På Tallmon bor totalt 78 personer, och totalt arbetar cirka 105 anställda där.
Hur många anställda blev coronasjuka?
– Vid konstaterad smitta får endast de berörda information. Det innebär att vi som arbetsgivare bara får information om konstaterad smitta om medarbetaren berättar det för oss. Däremot har vi haft en högre sjukfrånvaro än normalt eftersom våra medarbetare har följt rekommendationerna och stannat hemma vid minsta symptom.
Vilka åtgärder vidtar ni för att Tallmon inte ska drabbas igen?
– Vi följer myndigheternas rekommendationer samt de sedan tidigare vidtagna åtgärderna som visir i allt ansiktsnära omvårdnadsarbete och intensiv provtagning.
Förvaltningen har inte nåtts av någon oro hos brukare eller anhöriga.
– Det vi har gjort är att vi har skickar brev med information till anhöriga om våra åtgärder och rutiner allt i syfte att minska riskerna. Vi har även anslag uppsatta som påminner den som kommer in i byggnaden. Även våra medarbetare finns till hands och kan påminna den som behöver det.
Det finns planer att starta ett kafé på Tallmon, men den ligger nu på is.
– Grundtanken med Tallmon är att det ska vara en del av samhället. Byggnaden är utformad så att den delen med det så kallade torget, där bland annat kafédelen kommer att finnas är lokaliserat i ett separat nav eller byggnad. Alltså inte en del av en enhet där någon bor. När pandemin är över kommer arbetet återupptas för att nå visionen om ett Tallmon som är en del av samhället, säger Lena Isokivelä.