Alexander Nyberg och Desirée Westman är två av de företagare som deltagit i projektet. Båda har gått flera av de utbildningar som genomförts av Affärskompetens Nu.
– Jag var precis på väg att dra i gång mitt företag då jag insåg att jag är duktig på webbdesign, men det här med att driva företaget och veta vad man skulle ta betalt, det hade jag inte aning om, säger Alexander Nyberg, som driver företaget Bold Design i Tierp.
Desirée Westman är säkerhetsrådgivare när gäller farligt gods och driver företaget SRFG Sverige AB i Skutskär. Hon hade precis gjort sitt första bokslut när Affärskompetens Nu startade.
– Jag hade aldrig tidigare drivit ett företag. Nu skulle jag ta ansvar för allt från ekonomi till marknadsföring samtidigt som jag skulle jobba med verksamheten. Nu har jag gått flera utbildningar och lärt mig hur jag ska driva hela verksamheten, förklarar Desirée Westman.
År 2016 startade Affärskompetens upp sin verksamhet.
– Innan den operativa verksamheten startade intervjuade vi alla företag som ville delta om vilka behov de hade när det gäller utbildningar och annat stöd, förklarar projektledaren Sara Hellberg.
Sara Hellberg och Mia Ulin, informationsansvarig, berättar att 359 företag och deras personal funnits med i projektet och lagt 35 000 timmar på att gå någon av de 420 utbildningar i ekonomi, marknadsföring, ledarskap, IT och personlig utveckling som genomförts. Vissa har också fått hjälp med affärsutveckling.
Projektet har haft fokus och jobbat mot mindre företag med upp till ett tjugotal anställda i Heby, Tierp, Älvkarleby och Östhammars kommuner.
– Både på EU-nivå och i Sverige har man konstaterat att det är i den här gruppen av företag som det skapas flest nya arbetstillfällen. Men det har funnits behov av utbildning och annat stöd för att kunna utvecklas och växa, säger Sara Hellberg.
Mia Ulin förklarar att syftet med projektet varit att få företagen att utvecklas och bli ännu mer lönsamma.
– Huvudsyftet har varit att hjälpa företagen att bli lönsammare samt att hjälpa företagsledarna att utvecklas i sina roller. Men vi har också haft några fall där det visat sig att det bästa varit att avveckla verksamheten istället, förklarar Mia Ulin.
Om en dryg månad tar projektet slut. Förhoppningen, enligt Sara Hellberg och Mia Ulin, är att det blir en fortsättning i en lite större skala.
– Nu har vi jobbat med 350 företag i Uppland. Vi vet att projektet rönt en hel del intresse och vi ska träffa Tillväxtverket för att diskutera en eventuell fortsättning, förklarar Mia Ulin.