Han vill göra Karlholm attraktivare än Öregrund

När Anders Högberg köpte den gamla Karlitfabriken i Karlholmsbruk 2013 visste han inte vad han skulle göra med den. Nu är de första bostadshusen snart på plats.

Här är Anders Högberg inne i en av de industrilokaler som byggts om till restaurang. "Här inne kommer vi i närtid att dra i gång verksamhet med en restauratör".

Här är Anders Högberg inne i en av de industrilokaler som byggts om till restaurang. "Här inne kommer vi i närtid att dra i gång verksamhet med en restauratör".

Foto: Staffan Claesson

Skutskär2019-07-14 19:00

Det har beskrivits som ett av de största nybyggnadsprojekten i Sverige. ”Omänskligt” är ett ord Anders Högberg använder för att beskriva det arbete han lagt ned på omvandlingen av området.

– Hade jag vetat vad som skulle krävas så hade jag nog tvekat och funderat en gång till, säger Anders Högberg när vi träffas på industriområdet.

Det var 2013 som Karlitfabriken med tillhörande markområden såldes på exekutiv auktion efter att det företag som drivit verksamhet där gått i konkurs.

Han berättar att han var och tittade på lokalerna och området, strax innan den exekutiva auktionen.

– All gammal industriutrustning fanns kvar och lokalerna var slitna. Då tänkte jag, herregud så mycket det är att göra för att få ordning på det hela.

Men ändå ropade du in det på auktionen?

– Ja, du vet hur det är, man kunde inte vara tyst på auktionen och helt plötsligt stod jag där med ett gammalt industriområde.

Då hade han ingen aning vad han skulle göra med området.

– Jag tänkte väl att det kunde bli någonting, men ingenting i den omfattning som vi nu planerar.

Efter att ha gått igenom alla myndighetshandlingar för området hittade Anders Högberg det dokument som gjort att det nu planeras för ett tusental bostäder i området, liksom affärer, matställen och hamnar. Pappret visade att området saknade strandskydd.

I dag ligger Karlholm strand på en fjärdeplats i Sveriges byggindustriers byggbarometer när det gäller nya byggprojekt i Sverige och värderas till 3,5 miljarder kronor.

– I och med att området saknar strandskydd så möjliggör det till strandnära boenden i området, vilket ökar attraktionskraften och intresset, förklarar Anders Högberg.

– Vi bygger en del själva, men framförallt förbereder vi lokaler och mark för andra aktörer så att de kan komma in.

Anders Högberg föddes i Värmland för 59 år sedan, men växte upp i Skutskär. Som 18-åring startade han sitt första företag och han har sedan dess drivit en mängd företag inom försäljning, bygg och industri, både i Sverige och utomlands. Han har bland annat varit med och utvecklat bostadsområdet Vångdalen utanför Uppsala.

– Både när det kommer till saneringen av området samt bostadsbyggandet så är det mycket stora projekt. Jag har inte jobbat med någonting i den här storleken tidigare, säger Anders Högberg.

Medan han visar runt undertecknad och fotograf Staffan Claesson på området förklarar han att det varit ett tufft arbete, på gränsen till omänskligt.

– Jag jobbar i stort sätt jämt nu, från det att jag går upp på morgonen tills jag går och lägger mig.

Vad är det som driver dig?

– Jag skulle kunna dra mig tillbaka, men det handlar nog om att jag är lite galen - lite av en superentreprenör som vill skapa någonting för framtiden. Om tio, femton år kommer det här att vara en plats med större attraktionskraft än Öregrund om allt går som det är tänkt.

Han berättar att han ibland försöker ta ledig från jobbet och göra någonting annat.

– Jag simmade en del tidigare, men det blir det inte så mycket av nu, däremot blir det lite trav. Jag har haft travhästar sedan 1980-talet. Vi är nu fem stycken som nu äger några travhästar. De flesta av mina hästar har gått bra och vunnit en del och fått springa V75-lopp, säger han.

Länsstyrelsen i Uppsala län har varit Anders Högbergs motpart när det gäller saneringen av området. De har inte alltid varit överens och Anders Högberg och de företag som han står bakom har fått grävförbud på området och så har det gjorts polisanmälningar om miljöbrott.

Länsstyrelsen har även lagt ett vite på drygt 32 miljoner kronor då man anser att saneringen och hantering av avfall vid Karlholms strand misskötts. Vad som sker i det ärendet är inte klart ännu.

– Länsstyrelsens vite är överklagat till mark- och miljödomstolen, säger Anders Högberg.

Han förklarar också att varken han eller någon av de övriga som är verksamma i projektet ifrågasatt att området ska saneras.

– Vi har ännu inte förlorat i någon rättslig insats när det gäller det arbetet. Länsstyrelsen borde istället se det som att vi bidrar med något till samhället när vi sanerar området med egna pengar och tar ett ansvar för det som skedde här tidigare när det var industriverksamhet här.

Hur mycket pengar har ni lagt på saneringen?

– Bara provtagningarna har kostat mellan fem och sju miljoner och så har själva arbetet kostat ytterligare ett stort antal miljoner.

Han tycker att länsstyrelsen i dag är för mycket av en tillståndsmyndighet.

– Jag har förståelse för att de ska verkställa det som staten beslutar, men i dag blir det väldigt formellt med blanketter och pekpinnar samt långa handläggningstider. Jag tycker att länsstyrelsen i större utsträckning ska fungera som en servicemyndighet som hjälper företag att göra rätt i olika frågor. Jag tycker att de skulle kunna ha personal på plats här ute hos oss med jämna mellanrum och förklara och hjälpa oss i olika frågor, förklarar Anders Högberg.

Samtidigt som han är kritisk mot myndighetens sätt att arbeta, så konstaterar han också:

– Det börjar bli bättre och vi hade ett möte i slutet av juni som var bra och som handlade om ett beslut när det gäller en miljöanteckning i ett inskrivningsärende till Lantmäteriet som de tog bort.

Anders Högberg är sedan tio år tillbaka skriven i Luxemburg, men han vistas en del i Karlholmsbruk.

– Dels har jag mina barn här. De driver och äger och ett antal företag i Karlholmsbruk sedan är jag också engagerad i Karlholm strand via företaget Mimex Management. Men det är i Luxemburg jag har min bostad, bil och det är där jag får min lön utbetald.

Men varför är du skriven i Luxemburg?

– Det hela började i slutet av 1990-talet med att jag och skatteverket inte var överens när det gäller momsen i samband med fastighetsförsäljningar. Jag var väl en tjurig entreprenör då som inte var nöjd med deras beslut i frågan, så då tog jag mitt pick och pack och flyttade.

Anders Högberg berättar under intervjun engagerat och livligt om planer och vad som gjorts på området och inne i fabrikslokalerna.

– Många tycker att det inte händer något här, men det har hänt massor med saker både invändigt och utvändigt. Men mycket av det ser man inte eller så tänker man inte på det, säger Anders Högberg samtidigt som han stannar till inne i en av industrilokalerna för att prata med några hantverkare som jobbar med några balkar.

Vi lämnar industrilokalerna och går ner mot vattnet och ut på en liten halvö där det just nu byggs nio stycken radhus.

– Båtplats, tre våningar och drygt 140 kvadratmeter - när de här husen står klara, då kommer de att synas och då kommer det att märkas ordentligt att det börjat hända saker här, säger Anders Högberg.

Min bästa söndag Personligt

Frukost

Går upp tidigt och äter frukost. Det brukar bli två äggsmörgåsar på rågrut och en gravlaxsmörgås samt en kopp kaffe.

Förmiddag

Då arbetar jag.

Lunch

Då äter jag någonting. Är jag hemma i Luxemburg så blir det ofta en lite längre lunch på en eller två timmar.

Eftermiddag

Då fortsätter jag att jobba. Ibland på eftermiddagarna kan det bli något annat som exempelvis lite trav.

Middag

Är jag hemma i Luxemburg så går jag ut och äter på restaurang. Är jag här i Karlholmsbruk blir det något hemmavid.

Kväll

Fortsätter jag att jobba.

Somnar

Någonstans mellan tio och midnatt.

Namn: Anders Högberg

Familj: Två söner och fyra barnbarn.

Ålder: 59 år

Bor: Luxemburg

Gör: Entreprenör som jobbar med flera olika projekt inom försäljning och bygg.

På nattygsbordet: En bok om visdomsord.

Motto: ”Aldrig titta bakåt - bara titta framåt”.

Längtar efter: Packa resväskan och bara dra och se alla de där sevärdheterna man borde ha sett.

Favorit TV-program: Har inga.

Äter: Helst äter jag fisk. Det hänger nog samman med att jag jobbat med fiskhandel tidigare.

Undviker att äta: Jag försöker att hålla mig borta från socker så mycket som det bara går.

Sol eller badliv: Jag kan inte vara i solen så det får bli badliv. Tidigare när jag hade mera tid över så simmade jag en hel del. Tyvärr blir det inte så mycket nu för tiden.

Oanade talanger: Jag behärskar att jobba med allt som rör arbetet här på Karlholm strand, både det som handlar om anläggning, el, vatten- och avlopp samt bygg och plåt.

Aktuell: Arbetar med att utveckla och skapa ett bostadsområde av den gamla Karlitfabriken i Karlholmsbruk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!