Folk från olika kulturer träffas

Språkvän. Så heter Älvkarleby kommuns nya projekt där nyanlända matchas ihop med bofasta.

Alla kan. Agneta Lindström anser att alla kan bli språkvän. Det enda som krävs är ett intresse att lära känna människor från andra kulturer.

Alla kan. Agneta Lindström anser att alla kan bli språkvän. Det enda som krävs är ett intresse att lära känna människor från andra kulturer.

Foto: Christer Bergström

Skutskär2018-01-17 15:23

Projektledaren Agneta Lindström ser poänger med att vara Språkvän både från den nyanlände och medborgarens horisonter.

– Den nyanlände lär sig bland annat det svenska språket fortare, har större möjligheter att komma in i det svenska samhället, lära känna vår kultur och våra traditioner, säger hon och fortsätter:

– Bofasta som ställer upp att vara språkvän får lära av andra kulturer och traditioner. Framförallt får båda parter möjlighet att träffa nya vänner. Huvudsaken är att en språkvän har roligt tillsammans och lär känna varandra. Att vara språkvän handlar mycket om intresset att vilja lära känna nya människor.

Älvkarleby kommun sjösatta projektet under hösten 2017. Det pågår under ett år och finansieras av Länsstyrelsen.

– Intresserade anmäler sitt intresse till oss, sedan matchar vi samman personer par- eller gruppvis familjevis. De får lägga upp träffarna precis som det passar dem bäst. Varför inte börja med en fika, en lunch eller middag? Man kan ta promenader, göra utflykter, eller det som passar. I den blankett man lämnar in som är grunden för hur vi matchar ihop personer fyller man i sina intressen, säger Agneta Lindström.

Under 2017 tog Älvkarleby kommun 65 nyanlända. Toppen nåddes för ett par år sedan då omkring 200 nyanlända togs emot. Under 2018 är ska kommunen ta emot sju personer.

– Språkvän ska bygga broar mellan nyanlända och etablerade personer i Älvkarleby kommun. Jag tycker att vi har ett välordnat mottagande och boendet mellan nyanlända och redan bofasta är bra och blandat. Vi har goda förutsättningar att motverka okunskap, fördomar och segregation i vårt samhälle, tycker Agneta.

På den gata hon själv bor på i Skutskär bor många nyanlända.

– Vi tvättar i tvättstugan tillsammans och äter middag hos varandra. Det ger så mycket tillbaka att få ta del av varandras liv i vardagen. De jag har kontakt med lär sig verkligen det svenska språket fortare när de får praktisera det. I Älvkarleby IK är jag också med Fotbollsföreningarna i kommunen har ett fantastiskt engagemang med de ensamkommande barnen/ungdomarna vilket är mycket värdefullt i ett integrationsperspektiv.

Jag och jobbar med ensamkommande barn, något annat som berikar livet, säger Agneta Lindström som hoppas att medborgarna i Älvkarleby kommun lockas av att på frivillig väg ställa upp som Språkvän.

I de kommuner som startat upp Språkvän har resultatet visat sig lyckat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!