Studien visar att ungdomar som spelar mycket datorspel – eller så kallade ”gamers” – inte har färre vänner än dem som inte är aktiva med datorspel. Den visar också att datorspel snarare kan vara något som leder till vänskap.
Det är forskarna Lina Eklund och Sara Roman som nyligen har presenterat studien på Uppsala universitet.
– Det här fallet visar att digitalt datorspelade är ett gemensamt intresse och att man blir vänner med varandra, på samma sätt som med andra intressen som till exempel musik, säger Lina Eklund.
Vad hoppas du att slutsatserna i studien ska leda till?
– Jag hoppas på en större förståelse av datorspelade, som är en stor och viktig del av ungdomskulturen i dag. Vi vet från tidigare studier att föräldrar vet väldigt lite om digitalt spelande och det är viktigt att de får en ökad förståelse.
Mathias Andersson bor i Årsta och läser sista året på teknikprogrammet i IT-gymnasiet i Uppsala. Han känner igen sig i studiens resultat.
– Normen är inte sann. Alla som spelar har många vänner och kan få många vänner, säger han.
Har du egna erfarenheter av det?
– Ja, jag har fått många vänner genom datorspel, och många vänner vid sidan i det verkliga livet som jag har träffat genom spel till och med. Jag har vänner överallt, och mycket tack vare spel.
Vad spelar du för spel?
– Counter-Strike spelar jag mycket, och även World of Warcraft.
Vad är tjusningen?
– Att mina vänner spelar tror jag. Det är kul att spela med dem, men vissa spel spelar jag ensam. Alla spelar online nuförtiden, så alla kan spela med alla.
Datorspelade kan annars få lite av en kuf-stämpel över sig. Det har Mathias Andersson erfarit.
– Många på andra skolor tycker att det här är en nördskola och att det bara går "gamers" på IT-gymnasiet som är animefans och inte alls är sociala av sig. Det finns mycket fördomar som inte alls stämmer, säger han.