– Vi sätter många av skolorna på paus. Men vi fortsätter att reservera marken. Och genom att vi har gjort arbetet med att ta fram detaljplaner är vi beredda att sätta i gång den dag behovet förändras, sa Eva Christiernin (S) tidigare till UNT.
Bland annat beräknas skolorna i Gunsta och Industristaden få vänta, som UNT tidigare har berättat. Den sistnämnda har försenats flera gånger och senaste beskedet var att den skulle stå klar 2029. Enligt kommunens förslag skjuts den upp på obestämd tid – trots att antalet skolelever väntas öka i området. Det väcker starka reaktioner hos föräldrar i Industristaden som hade hoppats att deras barn skulle kunna gå i en skola i närheten.
– Det är jättesynd. Vi har vår dotter i en förskola på andra sidan staden redan. Och nu funderar vi på att flytta härifrån. Vi vill ha närhet till skolan. Det känns inte bra om hon i framtiden skulle behöva gå själv genom staden på grund av att det inte finns någon skola här, säger Vanessa Kilis, boende i Industristaden.
Ida Jansson bor även hon i området.
– Det är tråkigt eftersom det är mycket barnfamiljer här. En grundskola skulle säkert få fler att bo kvar och det hade förenklat vardagen för många.
Trots förslaget att pausa en rad skolbyggen riskerar omfattande lokalkostnader att ta en stor del av skolpengen. Och en hyresökning på omkring 157 miljoner kronor för Uppsalas grundskolor under 2025–2034 är ett exempel på en kostnad som väntar. En kostnad som dessutom ska fördelas på framtidens färre skolbarn.
I en park i Industristaden träffar UNT Lina Razmi Lundmark och hennes dotter Saga som inte väntas börja skolan förrän om fem sex år.
– Det är synd med tanke på alla barn som är här. Det är inte avgörande för oss, men det skulle förenkla. Alla har inte bil så att de kan ta sig överallt.
Hanna Litsfeldt är även hon boende i området.
– Vi kommer inte att bo kvar här om det blir så eftersom vi inte vill bussa runt vårt barn.
Beslutet om vilka skolor som ska byggas väntas fattas i december.