Lärarparet Gunnar och Christina Ahlbäck har länge tagit hand om den gamla skolan i Morkarla, utanför Österbybruk i Uppland. Paret flyttade till Morkarla 1966. Bakom deras trädgård låg det tre hus som de ofta gick och kikade in i, ovetande om att tiden stått stilla där inne.
– Vi gick ofta och kikade in genom fönstren för att se vad som fanns där inne, ganska fort insåg vi att skolan hade stått helt orörd i nästan 20 år, säger Christina Ahlbäck.
År 1968 fick paret köpa den gamla skolan och byggnaderna som hörde till, utedasset och den lilla ladugården. Den gamla folkskolan stängde igen 1949 och har sedan dess stått helt orörd. Paret insåg fort att de ville bevara den.
– Vi har försökt omsorgsfullt att bevara den som den är. Vi har inte velat ta emot gåvor till skolan. Det som inte hört till Morkarla skola har vi inte velat ta emot. Det ska vara en frusen värld, säger Gunnar Ahlbäck.
Skolan har fungerat som ett museum och har haft besök av folk från hela världen. Främst har paret tagit emot skolklasser men också äldre och politiker. Under årens gång har även tidigare elever på skolan kommit och besökt för att minnas sin skoltid.
– En skolchef från Gambia var här när det byggdes ny skola i Österbybruk på 1970-talet. I Gambia skulle barn börja gå i skolan men där hade de endast hus med lergolv. Det nya moderna i Sverige på den tiden var inte intressant för mannen, utan hur skolan började i Sverige var vad han ville veta mer av och ta med sig hem, säger Gunnar Ahlbäck.
Skolbänkarna i Morkarla gamla skola känns igen av hela svenska folket. De har nämligen varit med i filmproduktionen av Madicken. I scenerna från skolan sitter Madicken och hennes klasskamrater i bänkarna.
– En man från produktionen av Madicken ringde en dag och fråga om han kunde få låna bänkarna. Han insåg att det hade varit enklare att ta hit barnen och spela in scenerna i skolan här, men då var det redan försent eftersom de redan hade en lokal, säger Gunnar Ahlbäck och skrattar.
Det är inte helt klart vilket år skolan sattes i bruk. 1842 utfärdades stadgan om folkundervisning i Sverige.
– Folket i socknen var arga över folkskolan till en början, man ville ha sina barn hemma, de var viktig arbetskraft på den tiden. Dök inte eleverna upp gick läraren eller prästen hem och hämtade dem, säger Gunnar Ahlbäck.
Gunnar och Christina Ahlbäck är till åren och har varit orolig att skolan ska falla i glömska om ingen tar över bevarandet. Dannemora Hembygdsförening har tillsammans med paret spelat in en dokumentärfilm om skolan för att kunna sprida kunskapen vidare.
– Vi var på utflykt till skolan, styrelsen i föreningen, och då kom frågan om vad som händer med skolan upp. Vår första tanke var att den måste dokumenteras och som tur är hade vi en ny medlem i styrelsen då, Bengt Jansson, som hade kontakter inom filmbranschen. Han fick kontakt med Ulf Bertilsson och Thomas Blomqvist och så satte vi igång, säger Agneta Rosén, ordförande i Dannemora Hembygdsförening.
Ulf Bertilsson och Thomas Blomqvist är skaparna av filmen, som fått namnet Den gamla skolan. Dokumentären fokuserar på skolan och dess historia där man delvis får se Gunnar Ahlbäck hålla i gammaldags skollektioner för barn från Österbyskolan. Man får även följa med när två gamla elever besöker skolan.