Det var vid en standardkontroll i slutet av januari som måltidspersonal på Sagaskolan berättade för kommunens kontrollanter att det hade synts gnagare i köket. Möss kan sprida smitta genom att kontaminera livsmedel med bakterier eller virus. Därför placerades råttfällor ut i lokalen, för att få bort skadedjuren.
Redan dagen efter inspektionen hittades en mus i en av fällorna. Ungefär en vecka senare var det dags igen, när ännu en mus hittades i en fälla.
Kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer tyckte inte att tillräckliga åtgärder vidtagits och beslutade därför i förra veckan att med omedelbar verkan förbjuda köket att laga mat till eleverna.
Har ni fått bort mössen nu?
– Ja, de är tagna med fällor och det har inte hittats några sedan förra veckan. Nu arbetar en entreprenör med skadebekämpningen och kommunen har täppt till hål och åtgärdat släplister för att hindra fler möss från att komma in i köket, säger Jonny Salviander, chef över Sigtuna kommuns avdelning Måltidsservice.
Han känner inte till om problemet förekommit tidigare på Sagaskolan, som ligger i Märstastadsdelen Valsta.
– Men jag har hört att gnagare är vanligt förekommande i parkområdet runt skolan. Köket ligger i markplan, så det är möjligt att de har hittat ett litet hål och kommit in, säger Jonny Salviander.
Han uppger att företaget som de nu anlitat för att bekämpa skadedjuren, har spårat upp var mössen ska ha tagit sig in.
Under tiden som arbetet pågår får skolans cirka 370 elever äta mat från Centralskolans kök i stället.
– Ja, sedan förra veckan lagas maten i Centralskolan. Det hanteras ingen mat i Sagaskolans kök tills det här är klart. När det är klart så måste köket städas ordentligt och ytdesinficeras så att maten inte på något sätt ska kunna bli kontaminerad. Frukost och mellanmål serveras direkt ur paket.
Enligt måltidspersonalen hade problemet med mössen felanmälts fem dagar före inspektionen, men inga åtgärder hade vidtagits innan inspektionen skedde.
Fick du något larm om att det fanns möss i köket innan inspektörerna kom dit?
– Nej, men jag har inte direktkontakt med köken till vardags, säger Jonny Salviander och fortsätter:
– Allt är under kontroll. Vi har många kök och jag har inte förrän nu hört att vi haft gnagare i något av köken. Problemet är nog betydligt vanligare i exempelvis centrala Stockholm.