Den gamla kyrkskolan har stått tom länge, men nu ska den renoveras och upprustas till en förskola. Enligt detaljplanen ska 144 barn gå på den ombyggda och nybyggda förskolan. Men skolbyggnaden från 1800-talet är i dåligt skick.
Det gula skolhuset är omgivet av höstfärgad kastanj och stora lönnar, nära 1100-tals kyrkan i Vaksala. Men huset ser övergivet ut med träplankor som täcker fönstren.
– Vi har haft problem med stenkastning så vi valde att sätta upp skivor, säger Johan Wennman, projektledare för Skolfastigheter AB.
Det är tänkt att fyra förskoleavdelningar ska inrymmas i förskolan. Söder om huset planeras, enligt skisserna, ytterligare fyra avdelningar i två nya faluröda huskroppar. Men helst vill Skolfastigheter AB riva den gamla byggnaden – och bara bygga nytt.
– Vi vill säkerställa att vi har så bra lokaler som möjligt. Vi från Skolfastigheters sida vill helst riva, säger Jonas Wennman, projektledare.
I december fick Skolfastigheter AB:s avslag på ansökan om rivningslov av byggnadsnämnden. Uppsala kommun hade redan då gjort utredningar som visade på förhöjda halter av fukt och mikrobiell tillväxt i bjälklag och väggar. Sedan dess har nya uppgifter tillkommit.
Under året har rivningar gjorts invändigt i fastigheten för att kontrollera bärande konstruktioner.
– Vi har fått en ny rapport som påvisar stora brister och fuktskador i golvbjälklag och bärande väggar. Det var ännu mer fuktrelaterade skador än vi trodde från början, säger Jonas Wennman.
I korta drag visar den nya rapporten på röta och mögel på yttertak, takstolar och ytterväggar och fuktskadade och delvis rötskadade golvbjälkar. Den befintliga stommen lever ej upp till kraven i Bygglagen och takkonstruktionen är så skadad att den är att beakta som farlig. Från kryputrymmet känns en stark unken jordlukt.
Fuktskador i byggnader kan orsaka hälsobesvär för vuxna och barn som vistas i fastigheten. Vaksala församling har haft en församlingsexpedition i gamla kyrkskolan, men verksamheten flyttade ut för ungefär tio år sedan.
– Det var inte möjligt att vara kvar för vår personal blev sjuk, säger Lovisa Möller, församlingsherde som började arbeta i Vaksala senare.
Vaksala församling har informerat Uppsala kommun och sålt tillbaka kyrkskolan till kommunen. Nu är den i Skolfastigheter AB:s ägo.
Som UNT tidigare skrivit skulle en ny förskolebyggnad, där kyrkskolan står, kosta omkring 35 miljoner kronor. För att renovera befintliga lokaler var prislappen tidigare 33 miljoner kronor. Men det beloppet har nu ökat till mellan 55 och 70 miljoner kronor.
– Vi kommer behöva byta ut nästan allt. Det blir som att man bygger ett nytt hus, men man får göra det i det gamla. Det är mycket som är så pass dåligt att man måste byta det helt och hållet, säger Jonas Wennman.
Byggnadsnämnden menade i sitt avslagsbeslut att kyrkskolan är kulturhistoriskt värdefull och en viktig del av kyrkomiljön. Även Upplandsmuseet förordade att byggnaden skulle renoveras då den har stora kulturhistoriska värden.
Vaksala kyrkskola uppfördes 1872 och 1912 gjordes en stor om- och tillbyggnad. Själva skolan i sig har genom flera om- och tillbyggnader förlorat sitt ursprungliga utseende.
– Det finns gamla bilder på kyrkskolan när den var gul med gröna knutar och grönt plåttak. Sedan har man förvandskat fasaden när man tilläggsisolerade och panelade om. Man har även bytt takfärg till svart, säger Jonas Wennman.
I veckan diskuterar Skolfastigheter den nya rapporten med tjänstemännen på byggnadsnämnden.