Abrupt avslut när festen uteblir för besvikna nior

Det blir ingen vanlig skolavslutning för niorna med anledning av pandemin. I Ärentunaskolan i Storvreta är det besvikna miner. "De har sett fram emot det i fyra år", säger skoladministratören Maria Persson Brändén.

Tomas Rylander, rektor på Valsätraskolan, minns tillbaka till en skolavslutning med alla 950 elever. I år har de fyra niondeklasserna en avslutning i matsalen – utan vårdnadshavare.

Tomas Rylander, rektor på Valsätraskolan, minns tillbaka till en skolavslutning med alla 950 elever. I år har de fyra niondeklasserna en avslutning i matsalen – utan vårdnadshavare.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/Tomas Lundin

Skola och utbildning2021-06-09 17:34

Skolbal, fest och ett ordentligt avslut från grundskolan är ingenting som niondeklassarna får uppleva, i stället blir det ett abrupt slut på torsdagen.

– Niornas avslutning brukar vara särskilda. Vi brukar ha utomhusavslutning med scen och uppträdanden. Niorna tågar dit och hela skolan och många familjemedlemmar är där. Hela fältet vid fotbollsplanen brukar vara fullt, säger Ärentunaskolans skoladministratör Maria Persson Brändén.

– Det blir väldigt annorlunda i år, som en vanlig lektion på morgonen med fika och betyg. Sedan är det slut. Många elever tycker att det är jättetråkigt. De har sett fram emot en riktig avslutning i fyra år nu, så blir det bara pannkaka av det.

Vanligtvis arrangerar skolan "niornas fest" några dagar före skolavslutningen. Liksom i fjol blir det ingenting av det heller på grund av pandemin.

– Festen brukar vara i matsalen och eleverna har klätt sig fint och ibland har vi haft levande musik, men det utgår också. Det blir lite rumphugget att bara vara i klassrummet, dricka saft och sedan är det slut, säger Maria Persson Brändén.

Von Bahrs skola har en lång tradition bakom sig med skolavslutningar i en fullsatt Lötenkyrkan. Men nu är det en coronabubbla som gäller.

– Vi i årskurs nio är i klassrummet för mingel först, sedan har vi avslutningslunch, som egentligen brukar vara dagen innan avslutningen. Sedan blir det stipendieutdelning till elever och tal av rektor, elever och lärare i matsalen. Därefter går vi till klassrummen igen för betygsutdelning. Vårdnadshavare får vänta utanför, säger David Söderström som är mentor i en årskurs nio.

På Valsätraskolan har de fyra klasserna i årskurs nio avslutning samtidigt i matsalen, utan föräldrar.

– Tidigare har vi haft en stor avslutning för hela skolan med 950 elever och deras vårdnadshavare. I fjol hade vi niorna separat, det blev fint med koncentration på dem. Fin, varm stämning och högtidligt, säger rektorn Tomas Rylander.

Bengt Stenberg är rektor på Vaksalaskolan där man har ett liknande upplägg för niorna.

– Konkret innebär det att varje klass har sin egen avslutning utan närvarande föräldrar vid olika tider under skoldagen. Årskurs nio har avslutning med lunch i matsalen och med uppdukat avstånd mellan eleverna. Inga föräldrar närvarar och betygen skickas hem med post, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!