Lanthandeln i Skokloster är inrymd i en före detta skolpaviljong på kommunens mark intill Slottsskolan. Planen tillåter skolverksamhet, därför kan permanent bygglov för affär inte beviljas, men handlaren har haft tillfälligt bygglov för handel från 2010 till 2015. När handlaren Patrik Nygård skulle ansöka om förlängning av lovet fick han veta att det inte kunde beviljas för att byggnaden var i alltför dåligt skick. Bland annat uppfyllde ventilationen inte kraven.
Enligt hyresavtalet är det hyresgästen, inte fastighetsägaren, som ska se till att myndighetskraven uppfylls. Handlaren Patrik Nygård ifrågasatte kommunens krav och påpekade bland annat att det aldrig hade gjorts någon ventilationskontroll i byggnaden tidigare trots att den användes som fritidshem. Han ansåg att det skulle bli för dyrt att åtgärda bristerna, med tanke på att nytt bygglov ändå bara skulle kunna beviljas högst till 2020. Han ansåg att kommunen borde kunna erbjuda en annan lösning för affärens fortlevnad.
Nedläggningshotet väckte oro hos invånarna på halvön. 800 personer skrev under ett upprop, och politikerna fick upp ögonen för problemet. Affären kom ju en gång till med deras goda vilja, och tanken på att den skulle kuna flytta till Skokloster Udde sprack när detaljplanen fick återtas på grund av några missar i arbetet.
Alla såg dock inte affären som en kommunal angelägenhet, med hänvisning till att kommunallagen förbjuder otillbörligt gynnande av enskilt företag.
– Vi har beviljat lanthandeln ytterligare tillfälligt lov. Efter den 31 december har ägaren möjlighet att söka fem år till. Till dess räknar vi med att det finns möjlighet till en mer permanent lösning, säger Nils-Åke Mårheden (M), ordförande i bygg- och miljönämnden och själv bosatt i Skokloster.
Han tillägger att det har varit viktigt för honom och andra politiker att få fram en lösning.
– Vi har medlat mellan förvaltningen och handlaren och hjälpt honom att ta fram de handlingar som behövdes, OVK och energibalansräkning, säger han.
Patrik Nygård har ännu inte fått beslutet skriftligt, så han är försiktigt optimistisk.
– Det är bättre än inget. Förhoppningsvis finns det annat att flytta in i när tiden är ute, säger han.
Det bor omkring 2 000 personer på Skoklosterhalvön, vilket motsvarar cirka tio procent av kommunens befolkning. Tillväxt pågår och det tillkommer nya villor hela tiden, särskilt i närheten av affären och skolan.
Affären är också ombud för Apoteket och Systembolaget.