I sommar öppnar Skoklosters slott en ny permanent utställning i slottets tornrum på entréplan – den nya Silverkammaren. Utställningen kommer att visa de föremål som en gång fanns samlade i tornrummet på andra våningen och som nu har flyttats ned i slottet för att göra dem mer lättillgängliga för fler besökare.
I den nya Silverkammaren ställs Skoklosters slotts mest spektakulära föremål av silver, guld och ädelsten ut i en ny barockinspirerad gestaltning där man kan ta del av praktföremålens historia och som framhäver de unika konsthantverkens skimrande magi.
– Det är mycket glädjande att vi nu kan visa våra praktföremål i silver på ett mer tillgängligt sätt i den nyöppnade silverkammaren i ett av slottets tornrum på entréplanet, säger Rebecka Enhörning, museichef vid Skoklosters slott.
Prydnadssakerna i Silverkammaren har sina ursprung från olika tidsepoker och har alla olika ursprung och sin egen historia om hur de en gång hamnade på Skoklosters slott. Bakom en massiv järndörr samlades prydnadssaker, juveler och miniatyrporträtt, krigsbyten och gåvor, presenter och souvenirer montrar. En liten guldring från 400-talet efter Kristus är det äldsta föremålet och ett ovalt miniatyrporträtt från 1908 föreställande kung Gustav V och drottning Victoria är det yngsta.
Det var fältherren Carl Gustaf Wrangel som samlade på sig enorma mängder silver genom sin karriär. En stor silverservis som han tog som krigsbyte av ärkehertigen Leopold Wilhelm i samband med slaget vid Breitenfeld 1642 intog en särställning i samlingen.